Szabadszállás

2020.05.07. 07:00

Maguknak termesztik meg a zöldségféléket a minigazdaságban

Öt hektáron vetettek burgonyát, vöröshagymát, céklarépát, cukkinit és sütőtököt a napokban a közmunkaprogram keretében Szabadszálláson, az önkormányzati tulajdonú minigazdaság területén.

Gulyás Sándor

A szántóföldi növénytermesztés mellett virágokat is nevelnek saját üvegházukban, melyek késő nyárig, kora őszig díszítik majd a településük tereit, parkjait.

– A közmunkaprogramban mindig volt mezőgazdasági tevékenység Szabadszálláson. A minigazdaságunkat öt éve, a Start-munkaprogram keretében hoztuk létre, és indult el öt hektáron a szántóföldi növénytermesztés. A burgonyával, vörös-, lila hagymával, céklarépával, cukkinivel és sütőtökkel bevetett terület a közfoglalkoztatottak egyötödének adott és ad munkát ma is. A megtermelt zöldségmennyiség nagy része a közkonyhában került felhasználásra, a felesleget a családsegítő központ javaslata alapján osztjuk szét a rászorulók között, illetve értékesítjük. A hasznot az illegális szemétlerakók megszüntetésére és a minigazdaság továbbfejlesztésére költjük – mondta el Szakács János, az önkormányzat közmunkaprogramért felelős munkatársa.

A szántóföldi növénytermesztés mellett egy üvegház is épült, ahol palántákat, fűszernövényeket és virágokat nevelnek. A pályázati sikereknek köszönhetően már megfelelő gép és eszközpark áll rendelkezésre a hatékony és zökkenőmentes munkavégzéshez. – Lényegében a nulláról indultunk, kihasználunk azonban minden kínálkozó lehetőséget. Többek között kiépítettük a mobil öntözőrendszert, mikro szórófejeket, traktort, permetezőt, műtrágyaszórót, talajművelőt, krumpliszedő és vető eszközöket vásároltunk. Elmondható, hogy ma már mindenünk megvan ahhoz, hogy tovább fejlődhessen mezőgazdasági tevékenységünk – tette hozzá Szakács János.

– A jövőben erősíteni kívánjuk az önkormányzat mezőgazdasági tevékenységét, munkalehetőséget biztosítva az itt élők számára. A megtermelt zöldségfélék eladása nem fog problémát jelenteni, mivel megvannak az értékesítési kapcsolataink. A géppark fejlesztéséhez a város költségvetéséből biztosítunk fedezetet – hangsúlyozta Bencze Ildikó alpolgármester.

A mobil öntözőrendszer jó szolgálatot tesz szárazság idején
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik