kereskedelem

2020.04.12. 10:59

A soltvadkerti piacon gazdag a felhozatal

Kiskőrösön bezárt a piac a járványveszély miatt. Soltvadkerten azonban nem tartanak attól, hogy emiatt veszélyben lennének az emberek.

Barta Zsolt

Kovács Blanka kiskőrösi árus szolgálja ki a vadkerti vevőket

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

A keddi vadkerti piacon általában többen vásárolnak, mint a péntekin. Kedden a zöldség- és a gyümölcsfelhozatal szép volt, ám maszkot nem viselt mindenki. Igaz, aki nem felejtette el, az önkéntelenül is betartotta a másfél méteres távolságot. Sajdik László keceli gyümölcstermesztő gyakran árul a vadkerti piacon. Mintegy öt- hektárnyi birtokot művel otthon, ahol szilvát és almát termeszt. Mint mondta, a fagy ugyan tarolt néhány napja, de csak a korai virágzású almának lett baja.

A szilvák többsége még nem volt virágzási állapotba. A cseresznyére, a kajszi- és az őszibarackra viszont keresztet lehet vetni. A meggy egy része talán túlélte. A szép almát kilónként 250–380 forintért adta. Ez olcsóbb, mint a boltokban. Mint mondta, a kiskereskedelmi láncok ugyan megvennék kilóját 80 forintért, majd ennek a sokszorosáért árusítanák. Ha idehaza a hazai termelő a hazai gyümölcsöt el akarja adni a boltoknak, ahhoz két dolgot kell teljesítenie: megfelelő mennyiségű árualappal kell rendelkeznie, illetve ugyanazt a minőséget az év minden egyes napján szállítania kell.

Ehhez sok termelőnek kellene összefognia, annyi alma viszont Kecel környékén nem terem. Igaz, a helyi Fresh Fruit TÉSZ hűtőraktára alkalmas lenne egy megnövekedett árualap fogadására. Kovács Blanka kiskőrösi termelő friss zöldséget árult a soltvadkerti piacon. Kiskőrösön most, hogy nincs nyitva a piac, ott megrendelésre szállít házhoz.

Kovács Blanka kiskőrösi árus szolgálja ki a vadkerti vevőket
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!