BÁCS-KISKUN

2019.05.14. 20:00

Érik már a szabadföldi szamóca

A Homokhátságon rendszerint május első hetében mutatja meg első érett termését a szabadföldi szamóca. A kóstolótól számítva mindennap többet és többet kínálnak bogyóikból a növények.

Miklay Jenő

Kitart a szüret bő egy hónapig, csak győzzék erővel a szedést a termesztők. Bács-Kiskun megyében és a térséggel határos Pest megyei ültetvényekben úgy tűnik, meghálálja a gondoskodást a szamóca. Idén elmaradtak a virágzáskor rendszerint beköszöntő hajnali fagyok, épségben maradtak a növények termő részei, a legfrissebb időjárási prognózisok pedig már felmelegedésről szólnak. Összességében a sokéves átlagnak megfelelő hozamra számíthatnak a szamócások. A továbbiakban az a kérdés, kapnak-e elegendő munkaerőt a szüretre a nagyobb ültetvényeken gazdálkodók.

– Néhány száz négyzetméteren, legfeljebb fél hektáron még boldogul saját erejéből a család, de egyhektáros vagy annál is nagyobb területen csak segítséggel oldhatják meg biztonsággal a szüretet. Megbízható munkaerőt azonban már régóta nemigen lehet találni. Nálunk jelenleg fél hektár a szamóca, régen műveltünk ennél nagyobbat is, de segítséget nem kaptunk, ezért muszáj volt csökkenteni a területet – sorolta Réger Béláné őstermelő Nagykőrösön.

A szamócatelepítések csökkenése országszerte jellemző a szezonális munkaerő hiánya és a viszonylag olcsó importárat letörő nyomása miatt. Bács-Kiskun megyében a kertészeti ágazaton belül mindig számottevő volt a szamóca. Jelenleg is az élvonalban áll vele a térség, de abszolút értékben itt is visszaesett némileg a területe az utóbbi 10–15 évben. Magas a termesztési költsége, de annál is nagyobb probléma vele az, hogy sok kétkezi munkával jár a művelése. Ezért, akik kitartanak mellette, akkora méretűre fogják termőterületét, hogy maguk elbírjanak vele – erősítette meg a termesztés viszontagságairól szóló felvetéseket Kun Sándor Kecskeméten.

Amint a zöldségesek, a szamócások is a szüret előre hozásával próbálják a termesztés jövedelmezőségét növelni. Réger Béláné szerint ez a megoldás nem vált be mindenkinél.

Az első bogyóka szabad ég alól
Fotó: Petőfi Népe

– A szabadföldi termesztés éves összköltsége ismereteim szerint hektáronként valahol 1–1,5 millió forint között mozog. Valamit lehet ebből lefaragni, ha a munka zömét családi körben végezzük az észszerű legolcsóbb technológiát alkalmazva. Szabad földről május elején vihetjük piacra a gyümölcsöt, a hajtatásban érlelt szamócát pedig már április elején árulhatjuk.

Idén átlagosan körülbelül 20 százalékkal olcsóbban indult a szamócavásár a tavalyi májushoz képest. Az ez idő tájt kifutó import szamócát pedig feleannyiért lehet kapni, mint a hazait. Mégis, mindenki a honi gyümölcsöt várja, mert – ahogy mondják – annak az illata, íze, zamata messze felülmúlja a külföldit, még a fólia alatt érlelt korait is. A kecskeméti vásárcsarnokban május elején 1200–1400 forintért adták, de ahogy nő a felhozatal, úgy lesz olcsóbb, s végül, a dzsemnek való apraja várhatóan 400–500 forinttal zárja majd az idényt.

Ezek is érdekelhetik