Lajosmizse

2019.04.13. 12:31

Védeni kell a magyar mezőgazdaságot

Sorsdöntőnek nevezte Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének elnöke csütörtökön a lajosmizsei gazdafórumot megelőző sajtó­tájékoztatón a májusi európai parlamenti választást.

Gulyás Sándor

Salacz László és Jakab István (középen) a gazdák érdekeinek érvényesítésének fontosságát hangsúlyozta

Fotó: Gulyás Sándor

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a gazdafórum előtti sajtótájékoztatón kitért a magyar kormány, a gazdák, az agrárgazdasági kamara és az érdekképviseletek közötti kapcsolat eredményességére. Elmondta: dinamikusan fejlődik a magyar mezőgazdaság, az elmúlt nyolc év alatt az agrárexport 5,8 milliárd euróról 8,9 milliárd euróra nőtt, magasabb és jobb lett a feldolgozottsági fok, a minőség és a marketing. Mindez azt jelzi, hogy a magyar gazdaság képes arra, hogy felvegye a fordulatot, ehhez azonban további forrásokra van szükség.

– Az új költségvetési időszakban az Unió jelentős mértékben csökkenteni akarja a forrásokat. A felszabaduló pénzt a tagállamok belső biztonsági rendszerének megerősítésére, az uniós állampolgárok felzárkóztatására, szociális biztonságának megteremtésére, lényegében az ide letelepült tömegek ellátására, az általuk generált bűnözés visszaszorítására, illetve a migráció okozta veszteségek rendezésének kompenzálására kívánják fordítani. A májusi európai parlamenti választás sorsdöntő lesz számunkra, nem mindegy ugyanis, hogy egy európai egyesült államok tagjai leszünk, ahol szinte teljes egészében fel kell adni nemzeti identitásunkat, vagy pedig szuverén, erős nemzetállamok közösségének uniója – hangsúlyozta Jakab István.

– Bács-Kiskun megye joggal nevezhető az ország éléstárának, választókörzetemben 8130 fő dolgozik az ágazatban, nagy részük mezőgazdasági vállalkozó. Ezen belül Lajosmizse kiemelkedő szerepet tölt be, megtalálható itt a mezőgazdaság mindhárom ága, valamint az élelmiszeripar is nagy szerepet kapott az elmúlt időszakban. Kiemelten fontos tehát a gazdák érdekeinek képviselete, érvényesítése – emelte ki dr. Salacz László országgyűlési képviselő. – Tudni kell, hogy az Európai Bizottság 2020-tól 15–20 százalékkal csökkenteni akarja a gazdák juttatásait, ami azt eredményezheti, hogy az ágazat dinamikus fejlődése megtorpanhat. A magyar kormány azon dolgozik, hogy ez ne következzen be. A gazdák pénzét a gazdák kapják meg, ne a migráció káros hatásainak ellensúlyozására fordítsák – fűzte hozzá a politikus.

Salacz László és Jakab István (középen) a gazdák érdekeinek érvényesítésének fontosságát hangsúlyozta
Fotó: Gulyás Sándor

Egy hónapig ingyen lehessen öntözni

A klímaváltozás miatt sürgősen meg kell oldani a földek öntözését. Az aszály miatt a kalászos gabona akár 30 százaléka kárba veszhet. A probléma öntözéssel kezelhető, ezért is kezdeményezte Jakab István a MAGOSZ elnökeként és parlamenti képviselőként is az aszály elleni gyors és azonnali védekezés lehetőségének megteremtését.

– A jogalkotás már zajlik, célunk, hogy tartós csapadékhiány esetében, bejelentés alapján, a kárelhárítás, katasztrófa megelőzése érdekében, ingyenesen tudjon öntözni a gazda egy hónapig, legalább 120–150 milliméternyi csapadékmennyiség erejéig. Mindehhez azonban be kell szereznie az egynyári öntözéshez szükséges dokumentumokat. Természetes erőforrásként kell hasznosítani a hazánkat átszelő folyók vizeit is, ami hosszú távon jelentős agrárkibocsátást eredményezhet – fűzte hozzá a MAGOSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!