Kecskemét

2018.11.05. 16:17

Új logisztikai központok épülhetnek Kecskeméten

Két újabb ipari-logisztikai központ jövőbeli megépítése körvonalazódik a déli iparterületen, a Mercedes-gyárat határoló Daimler út mellett.

Hraskó István

A beruházásokról a legutóbbi közgyűlésre készült egyik előterjesztésben – a településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat módosítása – esik szó. Az anyagban megemlítik, hogy a déli gazdasági fejlesztési területen a Daimler út és az 54-es főút által határolt mintegy 125 hektáros sáv kínál a cégeknek újabb, a jövőben beépíthető telkeket. Korábban nem jelölték ki beépítésre szánt területnek ezt a sávot, mondván, akkor indokolt a gazdasági övezetbe való átsorolásról dönteni, ha tényleg jelentkeznek beruházók valós fejlesztési szándékkal.

Az elmúlt hónapokban ez megtörtént, két cég is konkrét igényekkel fordult az önkormányzathoz, és készek a várossal megkötni a szükséges szerződéseket. Az egyik beruházó a Városi Ipari és Logisztikai Ingatlanfejlesztő Kft., amely még júniusban adta be fejlesztési kérelmét négy, magánszemélyek tulajdonában lévő, az 54-es főút és a Daimler út kereszteződésénél, a Duvenbeck-telephely mellett elhelyezkedő, mezőgazdasági művelési ágú ingatlan kapcsán. A Logisztikai Kft. jelenlegi kizárólagos tulajdonosa az Infogroup Ipari Ingatlan Zrt., de már előrehaladott tárgyalások folynak a száz százalékban az önkormányzat tulajdonában álló Városi Alapkezelő Zrt.-vel (ez a cég a kizárólagos kezelője a Modern Városok Programon belül elindított Kecskemét Fejlődéséért Alapnak, amelyre a város 2019-ig összesen 25 milliárd forintot kap). A beruházó közel 120 ezer négyzetméteres területen ipari jellegű fejlesztést kíván több ütemben megvalósítani, előbb egy 18 ezer, majd egy 36 ezer négyzetméteres logisztikai csarnok épülne, a telephely előreláthatólag 100-150 munkavállalót foglalkoztatna.

A másik beruházó, az AVIV Investment Hungary Kft. (a Gali Hungary Kft. jogutódja) ugyancsak egy logisztikai központot tervez felhúzni a Daimler út másik végén, a Kühne+­Nagel raktárbázisa mellett, ehhez egy 7300 négyzetméteres telket venne meg a Kecskeméti Öntöző Szövetkezettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!