Dél-Pest

2018.04.01. 10:45

Könnyebben pályázhatnak a helyi közösségek a fejlesztésekre

A jelek szerint nagyobb lendületre válthat a források feltárása a vidékfejlesztés egyik fontos területén, a Leader-programban részt vevő helyi közösségek fejlesztési célkitűzéseinek megvaló­sí­tá­sához.

Miklay Jenő

Legutóbb országosan 41 milliárd forintot rendelt a kormány az úgynevezett Leader-pályázatokhoz. Fontos fejlemény az igénylők sikeréhez, hogy a források elérésének menetét, szabályait egyszerűsítette a főhatóság.

A Leader-közösségeken keresztül pályázhatnak a kistérségek gazdasági szereplői egyebek közt turisztikai szolgáltatásokra, gazdaságfejlesztésre, és helyi rendezvények, illetve civil szervezetek támogatására is. Erről Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszélt a Dél-Pest megyei Gerje-Sztők Leader-csoport fórumán.

A pályáztatás egyszerűsítésével kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: rugalmasabban lehet kezelni azokat a problémákat, amelyek egy vállalkozás fejlesztésekor rendszerint felszínre jönnek.

– Korábban egy nagyon röghöz kötött jogszabályi rendszerben folyt a pályáztatás, szinte semmilyen mozgásterük nem volt az érdeklődőknek ahhoz, hogy felmerülő gondjaikat megoldják közösen a szakhatóságokkal.

A kistérségek ilyen módon való fejlesztése döntően attól függ, hogy a helyi csoportok milyen tartalommal fogalmazták meg távlati terveiket a területen élők boldogulására. Például a Gerje-Sztők több helyi felhívást is közzé tettek ez idő tájt. A helyi értékekre épülő turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, szálláshely-szolgáltatások kialakítására, fejlesztésére, vállalkozói készségek javítására és hátrányos helyzetű csoportok felzárkózásának segítésére. Szerepel náluk továbbá a helyi civil szervezetek támogatása, mikrovállalkozások fejlesztése, új tevékenységek indításának ösztönzése. A települési önkormányzatok számára pedig egyebek közt helyi rendezvények támogatására nyílt forrás a programban.

– A támogatási összegek széles sávban mozognak, Dél-Pest megyében akad olyan felhívás, ahol 150 ezer, de olyan is, ahol több mint 10 millió forintot lehet megszerezni. Az a fő cél, hogy minél több helyi közösségnek, mikrovállalkozásnak tudjanak segíteni – fogalmazott az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!