Előadás

2024.02.21. 07:00

A növényültetés alapjaival és a közösségi kertek működésével ismerkedtek a kecskeméti könyvtárban – galériával

Most ültessünk gyümölcsfát! címmel tartottak kedden délután kertészeti előadást Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban.

Lizik-Varga Katalin

Hegedűs Ágoston, azaz Guszti bácsi is hasznos tippekkel látta el az érdeklődőket

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A közösségi kertépítés ABC-je című előadássorozat második alkalmán Hegedűs Ágoston, azaz Guszti bácsi, a Jó Föld termékcsalád gyártója tartott előadást. A rendezvényre vendéget is hívtak. Ezúttal Szilberhornné Csilla a Hunyadivárosi Közösségi Kert kertszervezője mutatta be kertközösségét. Beszélt annak múltjáról, alapelveiről és teveiről. Mint mondta, Kecskemét első közösségi kertjét a Hunyadivárosban 12 évvel ezelőtt hozták létre. Pászti András hunyadivárosi képviselőnek és a kecskeméti önkormányzatnak köszönhetően némi támogatással 8 család részvételével elindulhatott a közös kertészkedés. 

Elmondható, hogy országos szinten is az elsők között indult ez a közösségi kert. 2019-ben bővült a területük és egy pályázatnak köszönhetően magaságyásokat állítottak fel, a Hunyadivárosi Közösségi Ház udvarán. Így bővült a közösségi kerthez tartozók létszáma is. Jelenleg 26 család és két intézmény vesz részt ebben a közösségi élményeket is adó munkában. Például a Mátyás Iskola, és az Ifjúság Úti óvoda gyermekei is ide jönnek kertészkedni, ahol gyakorlatban is megtanulhatják a növényvédelem és növénytermesztés legalapvetőbb szabályait. 

– Az évek alatt változott az összetétel, kezdetben a kisgyermekes családok voltak többségben, mára inkább az idősebb korosztály képviselteti magát – mondta Szilberhornné Csilla. Elmondása szerint ez azért van, mert sok család elköltözött, de örül az idősek jelenlétének, mert mint mondta, így ők is kimozdulnak néha, hogy a friss levegőn kertészkedjenek. Kiderült, hogy emellett most újra van egy kisgyerekes generáció, akik szívesen vesznek rész a közösségi kert életében. A tizenkét év alatt körülbelül 60 család fordult meg és tevékenykedett a közösségi kertben – hangsúlyozta a kertszervező. 

Szilberhornné Csilla előadását követően Hegedűs Ágoston a kertépítés alapvető szabályaival ismertette meg a jelenlévőket. A résztvevők pontos tájékoztatást kaptak például arról, hogy milyen tápanyagokkal dúsított földbe jó elültetni a különböző növényeket. Szemléltetésként egy növény átültetésének a folyamatát is bemutatta. A szakember meglepetésként még ajándék földcsomagokat is osztott a jelenlévőknek, így némelyek otthon máris kipróbálhatták az előadáson tanult praktikákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!