Életmódváltás

2023.02.27. 06:50

Testsúlycsökkentés: egyénre fókuszáló, de közösségként működő program indult Halason

Személyre szabott, az egyéni motivációkat figyelembe vevő testsúlycsökkentő programot indított a Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda (EFI), amely a kéthetes egyéni felkészítés után csoportos sportfoglalkozásokkal és coach vezette beszélgetésekkel folytatódik március elején. Ez a közösségben megvalósuló, mégis egyénre szabott program komoly érdeklődést váltott ki, már a következő csoportra is betelt a létszám.

Mester-Horváth Nikolett

A testsúlycsökkentő program keretében is tartanak majd nordic walking edzéseket

Fotó: Illusztráció/Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda

Az egészséges életmód kialakítását és fenntartását tűzte ki elsődleges céljának a halasi EFI a testsúlycsökkentő programjában. – Épp ezért tartózkodtunk a fogyókúra elnevezéstől, mert egyrészt tartós változást szeretnék elérni az egyének életében, nem kúraszerűen alkalmazható diétákat akarunk a kezükbe adni, illetve nem a modellalkat elérése a cél, hanem az, hogy mindenki meg tapasztalja, megtanulja, az egyéni jellemzőit figyelembe véve, miként csökkentheti súlyát és élhet egészségesen – részletezte motivációjukat Tagai Judit, a halasi EFI munkatársa.

Mint megtudtuk tőle, más egészségfejlesztési iroda alapötletét gondolták tovább, így született meg a testsúlycsökkentő programjuk, amit a helyi igényekhez és lehetőségekhez igazítottak. Minden jelentkező a közös foglalkozások előtt pszichológussal és dietetikussal konzultál. – Fontosnak tartottuk az egyes emberek pszichés hátterének, egyéni motivációjának feltérképezését, valamint azt, hogy egy dietetikus segítsen a táplálkozással kapcsolatos alapvető tévhitek eloszlatásában, illetve az egyéni étkezési sajátosságokhoz igazodó étrend kialakításában – hangsúlyozta Tagai Judit.

Hozzátette továbbá, hogy a programba jelentkezők vérvételi eredményekkel érkeznek hozzájuk, amik alapján az is megállapítható, hogy elhízásuk vagy esetleges korábbi fogyókúrájuk sikertelensége mögött állnak-e egészségügyi problémák (például pajzsmirigy- vagy cukorbetegség), amiket figyelembe kell venni az életmódváltás kialakításához.

A szakember arról is beszélt, hogy az első csoportot (12 fővel) az egyéni felkészülési időszakot követően március 2-án indítják el az életmódváltás felé. Heti két alkalommal nordic walking keretében, míg heti egyszer jógaórán mozoghatnak a csoporttagok. 

– Mind a nordic walking, mind a jóga eddig is része volt az EFI programjainak, de az életmódváltásra törekvő embereknek külön csoportokat indítunk 

– ismertette a részleteket Tagai Judit.

A kardió és izomformáló edzések mellett havonta egyszer coach vezetésével tartanak beszélgetéseket, ahol az addigi eredményeket, változásokat vitatják meg és a csoporttagok bátran feltehetik kérdéseiket, megoszthatják sikerélményeiket vagy épp elakadásaikat. – Három hónapig tart ez az aktív időszak, szoros kontroll mellett, de ezt követően is lehetősége lesz mindenkinek, bármikor segítséget kérni tőlünk, ha megtorpanna – mondta Tagai Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!