kecskemét

2021.03.09. 13:55

Beköszöntött a tavasz, fel kell készítenünk a motort a szezonra

Beköszöntött a tavasz, így előkerülnek a télen garázsban tartott motorok is. A biztonságos motorozáshoz azonban elengedhetetlen, hogy a motoros felkészítse motorját és önmagát is a szezonra – hívta fel a figyelmet Füredi András, a Füredi Képző Központ vezetője.

Horváth Péter

Rácz Andrea (balról) és Rácz Edina nagyon várják a szezont

Forrás: MW

Füredi András, a Füredi Képző Központ vezetője szerint a biztonságos tavaszi motorozáshoz számos előkészületet érdemes tenni.

– Fontos, hogy a motort a szezon végén úgy tegye el a tulajdonosa, hogy sok dolga ne legyen vele tavasszal: páramentesen letakarva, nem üres tankkal, akkumulátorral, és csepptöltő alkalmazása is ajánlott. A szezon kezdetével ellenőrizni kell a fékeket, a gumikat, a kormányt és a világítóberendezéseket. Ellenőrizzük az olajakat is, szükség esetén cseréljük. Fontos, hogy ha problémát talál a motor tulajdonosa, a tavaszi kirajzás előtt vigye el gépét szakműhelybe – fogalmazott Füredi András az első lépésekről, majd hangsúlyozta a védőfelszerelések fontosságát. Elengedhetetlen a megfelelő motoros öltözet, ami ne legyen túl bő, mert belekap a menetszél és túl szűk sem, mert akkor a szabad mozgást akadályozza.

Ha karcos a sisak plexije, tanácsos lecserélni, mert az rontja a látást, az este szembejövők menetfénye miatt fénytörés jelentkezhet, ami zavaró a motorosnak.

Kiemelte, hogy csak megfelelő védőfelszerelésben üljenek motorra: kesztyű, esésnél védő protektorok használata javasolt. – Ne mondjunk le erről az öltözékről csak azért, mert rövid távon motorozunk, mert városban is el lehet esni, ami így súlyos sérülésekkel járhat – mondta.

A felkészületlenség évről évre szedi áldozatait, a jó idő érkeztével motoros tudásunk nem magától áll vissza a megfelelő szintre.

– Adnunk kell esélyt arra, hogy visszarázódjunk. A reflexek nem látják kárát a kihagyásnak, ellenben a rutin megkopik télen. Ezért nagyon ajánlott vezetéstechnikai feladatokat gyakorolni vezetéstechnikai tréningen. Ekkor egyensúlyt, testsúlyáthelyezést, lassú és gyors tempós haladást váltásokkal és hirtelen irányváltásokkal, végül a stabil, jól végrehajtott és hatásos fékezést gyakorolják. Fontos magunkból és a vasból is kihozni a legjobb lassulást – mutatott rá a gyakorlás fontosságára Füredi András, akik maguk is szerveznek motoros rutinokat bemelegítő vezetéstechnikai felkészítést.

A tavaszi újrakezdés idején ne felejtsük el a közlekedés többi résztvevőjét sem, az autó­soknak és a visszatérő motorosoknak kölcsönösen meg kell szokniuk egymás jelenlétét.

– KRESZ ide vagy oda, a motorosok igen gyorsak tudnak lenni, erre az autósoknak figyelemmel kell lenniük. A jó helyzetértékelés adott esetben a túlélést segítheti

– mondta Füredi András.

– A motorosok szempontjából életmentően fontos szabály, hogy csak akkor van elsőbbségünk, ha azt megadják. Ezért nagyon figyeljenek a kereszteződésekben, mert a motoros balesetek fő forrása a gyorshajtás mellett. Sokszor hallani olyan balesetekről is, amikor nem jól becsülik fel a közeledő motoros sebességét. Ez annak is köszönhető, hogy a motor kisebb felületet mutat, így nehezebb a sebesség becslése – figyelmeztet Füredi András, aki a kommunikáció fontosságát is kiemelte.

– Fontos, hogy időben kommunikáljunk, vagyis használjuk az irányjelzőt.

Ha irányt akarunk változtatni, ne a féklámpa gyulladjon fel hamarabb, hanem az irányjelző. Ezzel segítjük tájékoztatni szándékunkról a közlekedésben részt vevőket – mondta és megfogalmazta a közlekedés talán legfontosabb elvét.

– Közlekedjünk a többi közlekedő partnereként, mert az a legfontosabb, hogy az úton lévők hazaérjenek – mutatott rá Füredi András.

Rácz Andrea (balról) és Rácz Edina nagyon várják a szezont
Fotó: MW

A Rácz-nővérek immár kilenc éve motoroznak. Edina és Andrea is igazi nagyvasat hajtanak és mindketten szem előtt tartják a szakember által is megfogalmazott jó tanácsokat, amikor tavasszal előveszik a fenevadat.

– A szezon kezdetével mindketten ugyanabba a szakszervizbe visszük a motort ellenőrzésre. Ezt minden tavasszal megtesszük, és ha valamit javítani vagy cserélni kell, azt is elvégzik a motoron. Például külön figyelmet fordítunk a fékekre – mondta Edina, aki csakúgy, mint Andrea, felkészítve teszi el a motort télre, nem indítja be és az akkumulátort is kiveszi.

– Az igazán jó időt várjuk meg azzal, hogy motorra szálljuk, ez 18–20 fokot jelent. Ekkor már jobbak az útviszonyok, hamarabb felmelegszik a gumi

– mondta Andrea.

– Ilyenkor még nagyon óvatosak vagyunk, tudjuk, hogy még nem számítanak ránk az autósok, hiszen meg kell szokniuk a jelenlétünket – teszi hozzá Edina, aki szerint az utóbbi nyolc-kilenc évben jelentősen javult az autósok és a motorosok viszonya, türelmesebbek lettek egymással, az autósok egyre jobban elfogadják a motorosok jelenlétét és jobban is vigyáznak rájuk. A motoros nővérek szerint fontos a rutinok felmelegítése, ők minden tavasszal a szezon előtt vezetéstechnikai tréningen vesznek részt és a gokart pályán is gyakorolják a kanyarodást. A hölgyek, akik már nagyon várják a szezont, azt üzenik a motorostársaknak, hogy legyenek óvatosak, hagyjanak időt maguknak, és tegyenek meg mindent a biztonságért, viseljék a védőfelszerelést. Az autósoktól pedig türelmet és odafigyelést kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!