SOLT

2021.01.05. 20:00

Pardeller Anna mesterfokra vitte a kézművesmesterséget

Pardeller Anna öt éve kezdett saját kedvtelésére bútor­festéssel foglalkozni. A solti hölgy mára mesterfokra vitte a kézművesmes­terséget. A szakmai sikert az idei esztendő hozta meg számára, felújított konyhaszekrényét a paksi atomerőmű „Alkotó Energia ÚJRA!” Konyhabútor Pályázatán a legjobbak közé sorolták.

Gulyás Sándor

Egy-egy felújított régi bútordarab új színt hozhat modern környezetünkbe – vallja Pardeller Anna

Fotó: Gulyás Sándor

Pardeller Anna gyermekkorában sokat rajzolt, festegetett, ám ez a tevékenység háttérbe szorult. Kézműveskedni kislánya megszületése után kezdett újra.

– Öt esztendővel ezelőtt költöztem haza Soltra. A megvásárolt parasztház felújítása során bukkantam rá egy régi asztalra, ami olyannyira megtetszett, hogy nem volt szívem kidobni. Sokáig gondolkodtam azon, hogy mit kezdjek vele, végül úgy döntöttem, átfestem. Az „újrahasznosítás” jól sikerült, így kedvet kaptam a bútorok felújításához – emlékezett vissza a kézműves.

Pardeller Anna nem bízta a véletlenre. A szakmai ismeretek alapjait Szegeden sajátított el, majd bejárva az országot, különböző kézműves műhelyekben tovább gyarapította tudását.

– Sokak fantáziája beindul egy-egy régi bútordarab láttán. Ahhoz, hogy újjá, egyedivé varázsoljuk azokat, elsőként meg kell határoznunk annak későbbi funkcióit és helyét otthonunkban. A tervezést követően kezdődhet csak meg a munka. A felület megtisztítása után jöhet a festés, majd a díszítés, melynek csak a fantázia szab határt – emelte ki Pardeller Anna.

A kézműves híre gyorsan elterjedt a településen. Sokan ajánlottak fel számára padláson vagy a lakásuk mélyén porosodó régi bútorokat. A helyiség, ahol dolgozott, rövidesen kicsinynek bizonyult.

– A felújított bútorok, tárgyak egyre szaporodtak, illetve többen is szerették volna kipróbálni magukat, így két évvel ezelőtt a ház melléképületébe költöztettem műhelyem. A hely lehetőséget adott arra, hogy a gyermekekkel és a felnőttekkel is megismertessem a bútorfestés szépségeit, fortélyait. Mára egy nagyon jó alkotóközösség alakult ki nálam – fogalmazott a solti hölgy.

Pardeller Anna kíváncsi volt arra is, hogy a szakma és a nagy nyilvánosság hogyan vélekedik munkáiról. Az első sikert az idei esztendő hozta meg számára. Nagyon büszke a paksi atomerőmű pályázatán elért eredményére.

– A százéves konyhaszekrény felújítása több mint két hetembe került. Az előkészületi munkák, csiszolás, vagyis a régi zománcfesték eltávolítása után vittem fel a festéket a felületre. Az eredeti gombok nem voltak meg, így helyettesíteni kellett azokat. Hosszas keresgélés után találtam csak meg a bútorhoz illő háromszínű fogantyúkat – részletezte Pardeller Anna.

Pardeller Anna tele van tervekkel, a közeljövőben egy bemutatótermet szeretne kialakítani a műhely szomszédságában.

Egy-egy felújított régi bútordarab új színt hozhat modern környezetünkbe – vallja Pardeller Anna
Fotó: Gulyás Sándor

– Álmom az, hogy tudatosítsam az emberekben, becsüljék még, amijük van, lehetőleg ne dobjanak ki olyan dolgokat, melyek újrahasznosíthatók. Egy-egy felújított régi bútordarab nemcsak hasznos lehet, hanem új színt hozhat modern környezetünkbe. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy napi szinten foglalkozhatom azzal, amit a legjobban szeretek csinálni. Minden bútor egy kihívás, és nincs annál nagyobb fizetség, mint látni a munka végeredményét – tette hozzá a kézműves.

A dekorfal a másik kedvenc

Pardeller Anna a régi bútorok felújítása mellett dekor­falakat is készít. Az egyedi falrészletek új hangulatot kölcsönöznek a lakott tereknek, általuk a helyiségek különleges hatást kapnak. A dekorfal a lakásban élők egyéni stílusát is tükrözi. Egy jól sikerült díszített falfelület a ház kiemelkedő részévé, díszévé válhat – vallja a solti kézműves, aki semmit nem bíz a véletlenre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!