galériával

2020.08.28. 11:30

Monumentális nagyságú kaput készítenek a tassi fafaragók

Idén sem maradt el az immáron két évtizedes múltra visszatekintő tassi fafaragótábor. Az alkotók a hagyományok szerint a nyár végén gyűltek újra össze, hogy újabb alkotásokkal gyarapítsák a település közterületeit. A lelkes faszobrászok hétfőn láttak munkához a Kis-Duna partján lévő ifjúsági táborban.

Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

– Tanítványaim nyolc évvel ezelőtt kértek fel, hogy hívjuk újra életre a nagy múltú tassi fafaragótábort. A koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzet ellenére most sem hagytuk pihenni a favésőt és a kalapácsot. Az idei tábor kicsit rendhagyó. A fiúk az utóbbi időben nagyon sokat dolgoztak, ezért úgy határoztam, ez alkalommal mindenkinek a saját fantáziájára bízom, hogy mit fog faragni – fogalmazott Horváth Attila művésztanár.

Az elmúlt csaknem egy évtized leforgása alatt a tassi fafaragók többek között emléket állítottak Bánhidi László színművésznek, a Fekete István regényéből készült Tüskevár televíziós sorozat főszereplőjének, köztéri szobrokat, haranglábat, pihenőpadokat készítettek, de míves faragványaikból került a határon túlra is.

– Idén talán még nagyobb fába vágtuk a fejszét, jobban mondva a vésőt, mint a korábbi években. Olyan kompozíció készül, amelyben mindenki ki tudja fejezni a saját egyéniségét. Az elképzelés az, hogy valamiféle természeti formából készítsünk egy egyedi kaput. Az alkotás lényegében három életfából összeállított kompozíció. Az átkötő és a tartóoszlopok szabad, szerves formát alkotnak, melyben jól érvényesülnek a fa erővonalai. A fafaragók a formavilágon belül megkötés nélkül formálhatják az anyagot. Egyetlen kikötés az, hogy beszéltessék a fát – foglalta össze a kompozíció lényegét a táborvezető.

A köztérre szánt munka talán az eddigi legnagyobb méretű alkotás lesz, ami kikerült a tassi fafaragók kezei közül. A kapu magassága hét, szélessége több mint hat méter. – Hasonlóképpen a tavaly átadott „Négy évszak” nevet viselő kompozícióhoz, a kapu két esztendő alatt készül el. Az idei nyáron a köztéri alkotás frontja, jövőre pedig a hátsó fele készül el. Méretéből adódik, hogy olyan helyre szeretnénk felállítani, ahol jól érvényesül a már monumentálisnak mondható mű formavilága, gondolatisága – tette hozzá Horváth Attila művésztanár.

A fafaragó tábor költségeit idén is a helyi önkormányzat és a Tassi Helytörténeti Egyesület állta.

Huszonnégy éve faragnak

A tassi fafaragó tábor története két nagy szakaszból áll. Az első 1980-tól 1996-ig tartott. Horváth Attila, a helyi iskola művésztanára negyven éve javasolta, hogy szervezzenek alkotótábort a fiatalok számára. A munka tizennyolc esztendős kihagyás után, 2012-ben kezdődött újra az egykori tanítványok kezdeményezésére. Az idén tizenketten jöttek el, hogy megéljék az alkotás örömét. A fafaragó-mesterség apáról fiúra száll, így jó néhányan már évek óta elhozzák gyermekeiket is, hogy elsajátítsák a fortélyokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!