tiszaalpár

2020.07.02. 11:30

A kosárfonás hagyományát élteti Kanalas János népi iparművész

Kanalas János népi iparművész, a népművészet mestere közel hatvan éve fonja a kosarakat, de ma is olyan szeretettel beszél munkájáról, hogy hallgatósága szinte kedvet kap ahhoz, hogy vesszőt vegyen a kezébe. Így történt ez a kedden a tiszaalpári művelődési házban tartott, úgynevezett tanulóköri foglalkozáson is, ahol gyerekeknek és felnőtteknek tanította a népi mesterséget.

Vajda Piroska

Kanalas János olyan szeretettel mesélt a kosárfonásról, hogy mindenki ki akarta próbálni

Forrás: Petőfi Népe

Kanalas János kezei alatt szinte automatikusan készült a kosár, miközben érdekes történeteket mesélt a vesszőfonásról. Így azt is megtudhatták a tanulókör résztvevői, hogy az ember a természet megfigyelése közben a fészekrakó madaraktól ­leste el a vesszőfonás titkait. A kosárfonómester arról is beszélt, hogy a kosárfonásnak nagy hagyománya van Tiszaalpáron, ahol elsősorban a Tisza közelsége miatt honosodott meg a mesterség, hiszen adott volt az alapanyag: a fűzfavessző, a nád és a gyékény is. Korábban családok százai éltek ebből Tiszaalpáron, ma már csak néhányan foglalkoznak vesszőfonással, és az alapanyagot is Lengyelországból vásárolják – részletezte a szomorú tényeket a kosárfonómester.

Azt is elmesélte, hogy gyermekként kezdte a kosárfonást, ebbe nőtt bele. Szülei, nagyszülei, de még a dédszülei is kosárfonásból éltek. János bácsi közel hatvan éve ezzel keresi a kenyerét. Gyerekként nem igazán szeretett ezzel foglalkozni. Ma már azonban hálás a sorsnak, hogy megörökölte ezt a mesterséget. Tudását szívesen adja át a fiatalabbaknak, ezért is szervezte két évtizeden át a kosárfonótáborokat. Bár a táborszervezés stafétáját már átadta, bemutatókat még szívesen vállal – mondta Kanalas János, aki büszkén mesélt arról is, hogy az elmúlt több mint fél évszázad alatt a legkülönfélébb felkérésnek, kihívásnak tett eleget. Százhúszféle terméket tud vesszőből megfonni, készített gyaloghintót a szegedi színház részére, de az Óz, a nagy varázsló című filmben is láthatjuk a vesszőből font, Vihar című alkotását.

Kanalas János olyan szeretettel mesélt a kosárfonásról, hogy mindenki ki akarta próbálni
Fotó: Petőfi Népe

Ugyanakkor számos hazai és külföldi kiállításon is bemutatkozott már, vesszőből készült műveit az ország több múzeumában is megcsodálhatjuk. Munkáiért 1999-ben megkapta a Népi Iparművész címet, 2014-ben pedig a Népművészet Mestere címet vehette át.

János bácsi a keddi foglalkozáson végezetül arról mesélt, hogy bárhol jár az országban, már messziről megismeri a Tiszaalpáron készült kosarakat, melyek a laikus számára egyformának tűnhetnek, de egy szakavatott szem első látásra fel­ismeri benne alkotója személyiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!