majsai csuhébaba-készítő

2020.05.30. 11:34

Különleges alkotással emlékezik az országvesztés évfordulójára

Nemesné Garas Klára kiskunmajsai csuhébaba-készítő egy különleges alkotást készít az országvesztés centenáriumára. Az anyaország és az elszakított országrészek térképe az alko­tás alapja, amin jellegzetes vise­letbe öltözött figurák emlékeztetnek a nemzet gyászára.

Tapodi Kálmán

A tájegységekre jellemző viseletbe öltözött bábok kerülnek a térképre

Forrás: PN

Fotó: Tapodi Kálmán

Egyedülálló alkotással készül Trianon századik évfordulójára Nemesné Garas Klára kiskunmajsai csuhébaba-készítő.

– Idén ötödik éve, hogy nem volt önálló kiállításom és már tavaly elhatároztam, hogy idén ismét készítek egy anyagot, amit bemutathatok a közönségnek. Elhatároztam, hogy az év minden napjához kötődően készítek valami tárgyat, amik között természetesen lesznek kézműves- és játszóházi foglalkozásokon vagy éppen cserkésztáborok idején készült alkotások is. Az elképzelések között szerepelt, hogy Trianon századik évfordulójára is készítek egy alkotást. Az Új Redempció Kiskunmajsáért Egyesület közreműködésével pályáztunk a majsai önkormányzathoz a tervek valóra váltásának támogatására és sikerrel jártunk – mondta el Nemesné Garas Klára, aki tizennyolc éve, egy súlyos betegségéből felépülőben ismerkedett meg a csuhébábozással.

– Gyerekkoromban egy Kömpöc melletti tanyán éltem, és nagyon sok szép emlékem van abból az időből. Dédnagyapámmal az árokparton ülve természetes anyagokból, nádból, sásból, kukoricaszárból készítettünk játékfigurákat, többnyire állatokat. Így a gyerekkorom is felidéződött, amikor a kisvonattal néhány alkalommal eljutottam Bugacra, Szabó Béláné csuhébáboshoz. Marikától tanultam az alapfogásokat és az ő biztatására kezdtem el csuhéval foglalkozni. Az első műveimet 2005-ben mutattam be Csengelén, ahol Figura László majsai fafaragóval volt közös kiállításunk. Az első önálló kiállításom gyerekkorom falujában, Kömpöcön volt egy évvel később. A majsai közönség először 2008-ban láthatta a munkáimat az Elődeink játékai című kiállításon – sorolta a csuhébaba-készítő, akinek betleheme 2016 óta dísze karácsonykor a majsai Kisboldogasszony-templomnak.

Mint azt Nemesné Garas Klára elmondta, nagyon sok tervezés előzte meg a most készülő művet, ami saját ötletből született.

– Mielőtt hozzáláttam, sok előadást meghallgattam Trianonról, történelmi és néprajzi könyveket olvastam. Az alkotás alapja az anyaország és az elszakított országrészek térképe lesz, aminek elkészítésében Gyovai-Váradi Flóra volt a segítségemre, aki a gravírozást is készítette. Gyász- és nemzeti színű szalagok futnak a határvonalak mentén, ahol a tájegységnek megfelelő viseletben állnak majd az alakok a Felvidéktől kezdve Székelyföldig és a Vajdaságig. Három hete dolgozom ezen az emlékművön, amit reményeim szerint ősszel, a majsai ünnepnapok idején is láthat a közönség a helytörténeti gyűjteményben tartandó tárlatomon – mondta az alkotó, aki tavaly augusztus 20-án vehette át a Majsáért díjat a Majsa Alapítványtól, a településért végzett önzetlen munkájáért, aminek része volt a helyi színjátszó egyesület vezetése is.

A tájegységekre jellemző viseletbe öltözött bábok kerülnek a térképre
Fotó: Tapodi Kálmán / PN

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!