fogyasztás

2017.07.29. 19:05

Kevesebbet vásároltunk az év elején

A csökkenés annak ellenére következett be, hogy a reálbérek növekedése évtizedes csúcsra emelkedett, a fogyasztói bizalom pedig szintén évtizedes rekordokat döntöget. A második negyedévben viszont már látszik a fogyasztás élénkülése – írja a vg.hu

Kisebb meglepetést okozott, hogy az első negyedévben – a várakozásoktól elmaradva – némileg lassult a háztartások fogyasztása, amit az első négy hónapban a kiskereskedelem forgalmi adatai is tükröztek. A csökkenés annak ellenére következett be, hogy a reálbérek növekedése évtizedes csúcsra emelkedett, a fogyasztói bizalom pedig szintén évtizedes rekordokat döntöget.

Az első negyedévben mintegy 8,2 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek az előző esztendőhöz viszonyítva, miközben a foglalkoztatás 2,7 százalékos növekedése is gyarapítja a jövedelmeket. A nettó bértömeg 14 százalékkal nőtt, a tavaly áprilistól idén márciusig tartó tizenkét hónap alatt pedig az egy évvel korábbihoz képest közel 675 milliárd forinttal lett nagyobb a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél és nonprofit szervezeteknél.

A második negyedévben azonban a fogyasztás élénkülésének jelei már látszanak: májusban jelentősen nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a hirtelen megugró hitelfelvételi kedv mellett. (A lakosság hitelfelvétele 35 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, ami ugyan még jóval a válság előtti szintek alatt marad, de a krízis kitörése óta a legmagasabb érték.) Ezt természetesen a bérnövekedés áprilisi meredek gyorsulása is támogathatta, amely pénzt a munkavállalók májusban kaptak kézhez.

Közben két hónap alatt mintegy 54 milliárd forinttal emelkedett a háztartások bankbetétállománya, valamint 118 milliárd forinttal az értékpapír-állományuk. Más szóval még kényelmesen növelhetik a fogyasztásukat anélkül, hogy tartalékaikat csökkenteniük kellene. Főként ha figyelembe vesszük, hogy a háztartások hitelállománya mind jövedelem-, mind GDP-arányosan – historikusan és nemzetközi összehasonlításban is – a mélyponton van, miközben nettó pénzügyi vagyonuk példátlan mértékben növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában