Kihívás a Duna alatt

2023.09.02. 19:01

Rétvári Bence: a Duplakanyar futóverseny különleges élményt nyújt

A Duna teljes folyása mentén valószínűleg nincs még egy olyan futóverseny, amelynek során a folyó mellett, fölött és alatt is lehet futni – közölte Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke szombaton az indítás helyszínén, Nagymaroson.

MW

Rétvári Bence fővédnök, a térség országgyűlési képviselője beszédet mond a harmadik Duplakanyar futóverseny rajtja előtt Nagymaroson 2023. szeptember 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a versenyzőket köszöntve emlékeztetett, a futóversenyt azért hozták létre, hogy különleges élményt nyújtsanak a résztvevők számára, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy átfutottak a Duna alatt.

Népszerű lett az esemény, ma már évről évre beírható a futónaptárba, hogy szeptember legelején egy gyönyörű, egyedi környezetben és a Duna alatt lehet átfutni

 – tette hozzá.
    Heinczinger Balázs (független) polgármester arról számolt be, hogy a szervezők tájékoztatása szerint az idén lényegesen többen indultak hosszú távon, mint tavaly.

A harmadik alkalommal meghirdetett Duplakanyar futóverseny résztvevői áthaladnak a Magyarországot és Szlovákiát összekötő új Helemba-Ipolydamásd közúti Garam hídon és a Mária Valéria-hídon, valamint a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. Duna alatt átvezető közműalagútján is.

A táv teljesítése közben látható a többi között az esztergomi bazilika, a Magyarországot Szlovákiával összekötő párkányi Duna-híd, a Börzsöny panorámája, valamint a visegrádi Fellegvár.

RÉTVÁRI Bence
A harmadik Duplakanyar futóverseny mezőnye a rajt előtt Nagymaroson 2023. szeptember 2-án
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Az indulók három táv közül választhattak, az egyéni nevezés mellett a hosszú távon lehetőség van csapatok részvételére is.
A rövid táv 5 kilométer, valamint 12 kilométer, a hosszú táv pedig 62 kilométer, amely áthalad Szlovákián, a Duna bal és jobb partján. Mindhárom távot teljesítők áthaladhatnak a DMRV Zrt. 550 méter hosszú közműalagútján Nagymaros és Visegrád között.

Hajdú B. Istvánnak második otthona volt a Nemzeti Atlétikai Központ

„Szép feladat volt, nagyon örülök, hogy részese lehettem. A második otthonunk volt a stadion ebben a szűk két hétben” – nyilatkozta az ország egyik legnépszerűbb sportkommentátora szombaton az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta, augusztus 19-től 27-ig minden nap két órával a program kezdete előtt érkeztek a Nemzeti Atlétikai Központba, és egy órával a versenyek vége után távoztak onnan. Hajdú B. úgy fogalmazott, fantasztikus sportág az atlétika, ezért a versenyek akkor is jók lettek volna, ha ezt az eseményt máshol rendezik, de nem lettek volna ilyen jó hangulatúak. Hozzáfűzte, az atléta-társadalom nagyon sokat várt egy ilyen jó hangulatú vb-re, hiszen tavaly az egyesült államokbeli Euguene-ben alig voltak nézők, 2019-ben Dohában még kevesebben. Eddig a 2017-es londoni vb volt az etalon, ahol értették is az atlétikát a nézők.

Tapasztalata szerint Budapesten rengeteg olyan néző volt kint az arénában, aki korábban még nem járt atlétikai versenyen, de gyorsan megszerette a sportágat.
  „Fantasztikus világbajnokság volt, és nagyon magas színvonalú” – szögezte le Hajdú B.
 A magyar színeket 57 versenyző képviselte, öt országos csúcs, kilenc egyéni rekord és egy bronzérem született.

A kommentátor számára a kalapácsvető Halász Bence bronzérme volt a vb koronája, hiszen „majdnem a maximumot kipréselte magából”.
Rávilágított, nagyon sok olyan magyar versenyző van, akire figyelni kell majd két vagy négy év múlva, a következő világbajnokságokon, vagy már jövőre a párizsi olimpián, mert még fényesebben szerepelnek.

 „Mindenki odatette szívét-lelkét, a közönség hálás volt, ők pedig ebből olyan impulzust tudnak meríteni, ami a jövőben is sikeres szereplést jelenthet nekik” – vélekedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában