öttusa

2021.04.10. 19:02

Kasza Róbert ezüstérmet nyert Szófiában

Kasza Róbert ezüstérmet nyert az öttusázók első szófiai világkupa-versenyén, ezzel értékes pontokat szerzett az olimpiai kvalifikációs rangsorban, akárcsak a tizedik Marosi Ádám.

Budapest, 2019. szeptember 7. Kasza Róbert a budapesti öttusa világbajnokság férfi egyéni versenyének döntõjében, a vívás versenyszámban a Kincsem Parkban 2019. szeptember 7-én MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Kasza a 200 méteres úszás után még csak a 36 fős döntős mezőny középső harmadában állt, de remekül vívott, 24 ellenfelét legyőzte és csak 11-től kapott ki, ráadásul két bónuszpontot is szerzett, ezzel két szám után második volt. Ugyanezt a pozícióját a 293 pontos lovaglásával, majd a változatos kombinált számban is megőrizte.

A lövészetekkel megszakított 3200 méteres futásnak a fehérorosz Ilja Palazskov mögött másodikként vágott neki, de a táv nagy részében inkább a pár másodperccel mögötte rajtoló brit Thomas Toolisszal, illetve a dél-koreai Dzsun Vung Tével küzdött nagyot. Gyakorlatilag együtt futottak végig, hasonlóan is lőttek, az utolsó körben azonban a brit lemaradt,

a dél-koreai–magyar kettős pedig a hajrához közeledve utolérte Palazskovot, végül Kasza két méterrel Dzsun mögött ért célba.

– A budapesti világkupa után nagyon összetörtem, 18 éve nem fordult elő velem, hogy nem jutottam döntőbe – utalt arra az MTI-nek az eredményhirdetés után nyilatkozva Kasza, hogy két hete, hazai környezetben lemaradt a fináléról.

– Mivel

a lovasedzőm mindig azt mondja, hogy a lovat előre kell igazítani, én is előre igazítottam magam

– tette hozzá, kiemelve, hogy a mostani eredmény kellett és nagyon jót tett az önbizalmának.

– Nagyon egyben volt a nap, csak az úszásommal nem voltam teljesen elégedett, szétcsúszott a technikám, de hát nem lehet minden tökéletes. A futásom is jó volt, a vívásban és a lövészetben nagyon tudtam koncentrálni, amire sokat készültem fejben. Összességében bőven elégedett vagyok, jó lenne, ha így tudnám folytatni. Még két jó versenyt kell csinálnom, hogy meglegyen az olimpiai kvóta – mondta.

A KSI versenyzője a jövő heti szófiai világkupán is indul.

Marosi jobban úszott, de vívásban és lovaglásban kicsivel elmaradt válogatottbeli társától, bár a 21 győzelem a pástokon jó eredménynek számított. A kombinált versenyt hatodikként kezdte, végül négy helyet visszacsúszott.

A londoni játékok bronzérmese tavaly februárban megnyerte a kairói vk-t, így ő jól áll az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

A döntő harmadik magyarja, Kardos Bence remek úszás és gyenge vívás után fokozatosan zárkózott fel, végül erős kombinált számmal 14. lett.

– Ezzel az ezüstéremmel Kasza Robi is bejelentkezett az olimpiai kvótáért. Persze még szüksége van pontokra, de nagy lépést tett előre – mondta Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya, majd hozzátette, hogy

a mostani teljesítményével Kasza a budapesti vk-kudarc után az önbizalmát is visszaszerezte, és bebizonyította, hogy a legjobbak között van a helye.

– Marosi Ádám célja az volt, hogy megerősítse pozícióját, ami a tizedik hellyel sikerült. A világkupa-pontversenyben az élen maradt, méghozzá úgy, hogy növelte pontjainak számát, és az olimpiai ranglistán előre lépett – tette hozzá a kapitány, majd megjegyezte, hogy Marosi hazautazik, készül a négy hét múlva esedékes székesfehérvári vk-döntőre.

– A világkupa-döntő az idősebb versenyzőknek jobban fekszik, mivel selejtező nélkül rendezik, csak egyszer kell jól teljesíteni, és másfélszeres szorzóval számít a kvalifikációba, ezért készül rá különösen Kasza és Marosi – tekintett előre a kapitány.

Eredmények

Férfi döntő:

1. Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1457 pont

2. Kasza Róbert 1455 (úszás: 2:08.01 perc/294 pont, vívás: 24 győzelem/11 vereség/246 pont, lovaglás: 293 pont, lövészet-futás: 11:18.50 perc/622 pont)

3. Ilja Palazskov (fehérorosz) 1451

...10. Marosi Ádám 1432 (2:05.09/300, 21/14/227, 285, 11:20.10/620)

...14. Kardos Bence 1421 (2:02.45/306, 12/23/172, 300, 10:57.00/643)

Március végén Budapesten indult újra a vk-sorozat, amely bő egy éve a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt. A magyarországi verseny után most, illetve a jövő héten két bulgáriai vk-t rendeznek, és a sorozat a székesfehérvári döntővel zárul május 13. és 16. között. A világkupákon szerzett pontok beleszámítanak az olimpiai kvalifikációs rangsorba.

A magyarok közül eddig Kovács Sarolta és Demeter Bence szerzett közvetlen kvótát a tavalyról idénre halasztott tokiói játékokra.

Forrás: MTI

Borítókép: Kasza Róbert a 2019-es budapesti öttusa világbajnokság férfi egyéni versenyének döntőjében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában