Értekezlet

2023.07.06. 15:29

Csák János: egy ország csak akkor cselekvőképes, ha van kultúrája, identitása

Egy nép, egy ország csak akkor cselekvőképes, ha van kultúrája, identitása - hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közösen szervezett kulturális diplomáciai értekezletének csütörtöki megnyitóján Budapesten – közölte az MTI.

MW

Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közösen szervezett kulturális diplomáciai értekezletén a budapesti Hagyományok Házában

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Akkor leszünk sikeresek a külföldi tőke bevonásában, akkor tudjuk geopolitikai biztonságunkat előmozdítani, ha mások tudnak rólunk és értékesnek tartanak bennünket

 - fogalmazott a miniszter.

Kiemelte, hogy Magyarországon a GDP 1,3 százalékát fordítja a kultúrára, míg az európai átlag mintegy 0,5 százalék.

Mint hangsúlyozta, a kultúra külső és belső beágyazottságot jelent, a lelkünkben, a családjainkban, a baráti köreinkben kell legyen. 

Mi vagyunk azok, akik a kultúrát továbbvisszük, mi vagyunk azok, akik megtestesítjük az identitást

 – mutatott rá Csák János, majd hozzátette: a külföldön Magyarországot képviselők feladata, hogy ezt a beágyazottságot kiterjesszék, hogy legyenek a magyar kultúrának barátai a világban. Feladatuk a véleményformálókhoz eljutni, velük megértetni a magyar kultúrát.

A cél Magyarország potenciális érdekérvényesítő képességének maximalizálása 

- mondta Csák János.

Sztáray Péter András, a KKM biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára, aki Szijjártó Péter miniszter képviseletében érkezett a rendezvényre, elmondta, hogy 

a szerkezeti átalakítások után egy évvel megnyugvással látja, hogy jó kezekbe került a kultúra külhoni megjelenítése, az elmúlt évi munka beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A Magyarország által folytatott szuverenista külpolitika nem egyszerű út, főleg egy 10 milliós lakosságú ország esetében heroikus vállalkozás, de megéri. Az elmúlt évek megmutatták, hogy Magyarország súlyát meg tudtuk emelni – fogalmazott az államtitkár megjegyezve, mindezt egy olyan helyzetben, amikor a világ nem a legjobb irányba halad.

Meg kell tartani ezt az erős szuverenista külpolitikát, és mellé kell tenni a történetiségében, tartalmában, mélységében és egyediségében is különleges magyar kultúrát

 – mondta Sztáray Péter András, aki kiemelte a mások iránti tisztelet és empátia fontosságát is. 

Mint rámutatott, a mi elképzeléseinket, kultúránkat is jobban fogják tisztelni, ha mi is tisztelettel fordulunk mások felé.

Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára A magyar kultúraexport címmel megtartott panelbeszélgetésen kiemelte: 

az elmúlt egy év nagyrészt elemzésekről szólt, hiszen csak a valós helyzeteket, eredményeket megismerve adhatnak jó válaszokat az elkövetkező év kihívásaira.

Az operatív programok a hálózatépítésen alapulnak, az egész alapját a 17 kultúrstratégiai intézményünk adja – mondta. Hozzátette, arra kérték az intézményeket, hogy nézzék meg, a kulturális külképviseleteken milyen magas minőségű, a magyar kultúrát értékalapon közvetítő kulturális szolgáltatásokat tudnak adni. Ezek a programok elindultak – közölte a KIM kultúráért felelős államtitkára.

Az értekezletet minden évben megrendezik a kulturális diplomáciai feladatokat ellátó diplomaták számára, akik szakmai előadásokat hallgathatnak meg a kulturális területet érintő aktualitásokról, és találkozhatnak a szektor hazai intézményeinek vezetőivel is, akik az együttműködési lehetőségeket mutatják be számukra.

Az első panelbeszélgetésen Závogyán Magdolna mellett részt vett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója, Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Csaba Gábor, a KIM kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára.
Az értekezlet második napján, pénteken a KIM szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot ismerhetik meg a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói és kulturális attaséi.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában