Ceausescu-kor

2021.12.13. 16:30

Megjelent a romániai kommunizmus vezéralakjáról írt magyar szatíra

Fábián Tibor friss kötete jó vonalvezetésű és nem száraz, kimondottan izgalmas, és történelmileg hiteles mű.

Balázs D. Attila

Véresen komoly szatíra született Fábián Tibor erdélyi író, újságíró tollából. A főszereplő nem más, mint a velejéig romlott romániai kommunizmus vezéralakja, Nicolae Ceausescu, illetve a hozzá közel állók csoportja – olvasható Balázs D. Attila írásában.

A sajátos módszerekkel kormányzó diktátorról nagyon sok történet keringett 1989-es kivégzéséig, és ezek közül Fábián most többet formába is öntött.

Erdélyi magyarként eleinte nehéz volt nevetni a fejezetek olvasása közben, ám az író humorának és kiforrott jellemábrázolásainak köszönhetően az az olvasó is feloldódik a kötet végére, aki maga is átélte a kommunizmust a világ bármelyik pontján. 

Mivel az idehaza elérhető ismeretterjesztő tévécsatornák a nap jó részében Hitlerrel, Sztálinnal, illetve Churchill-lel vannak elfoglalva, a könyvkiadói fősodort pedig szintén ez a divat jellemzi, a Ceausescu elvtárs, pajtás igazi unikumnak számít, mert rólunk is szól.

Arról, hogy milyen módon viszonyult az infantilis, megalomán és brutális elnöki házaspár a magyarokhoz, sőt a piros-fehér-zöld színkombinációhoz, amelytől a mai Romániában is úgy tartanak egyes vidékeken, mint ördög a szenteltvíztől. A diktátort ráadásul emberként látjuk, méghozzá a mindennapokban.

A műben filmszerűen pereg a hihetetlen cselekményű fejezetek fonala

Forrás: Mediaworks

Fábián Tibor friss kötete jó vonalvezetésű és nem száraz, kimondottan izgalmas, és történelmileg hiteles mű. Ha az olvasóban mégis kétség vetődne fel az utolsó kelet-európai sztálinista diktatúra ábrázolásával kapcsolatban, kérdezzen meg egy erdélyi ismerőst! Ő majd igazolja Fábián sorait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában