Jelenczki István alkotása

2020.12.13. 09:28

Régi hiányt pótol a négyrészes Trianon-dokumentumfilm

Öt év munkájával, önerőből készült el Trianon századik évfordulójára a Nem, nem, soha I-IV. – „Isten az igaz ügyet nem hagyja el” című nagyszabású, átfogó film.

MW

Jelenczki István Magyar Örökség-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja független rendezőként dokumentumfilmjein keresztül a történelem során a nemzet ellen elkövetett igazságtalanságok feltárásával foglalkozik évtizedek óta. Munkássága tulajdonképpen a magyar néplélek sérüléseinek kezeléséről szól a körülmények, az ok-okozati összefüggések és a következmények részletes feltárása által. Mindezt többnyire állami támogatás nélkül, önerőből teszi. Öt év munkájával készült el Trianon századik évfordulójára a Nem, nem, soha I-IV. – „Isten az igaz ügyet nem hagyja el” című nagyszabású, átfogó dokumentumfilmje.

A film szerkezetét tekintve négy részre bontható: I. Magyarország Archiregnum, II. Nemzetgyilkossági gyakorlat, III. Folyamatos Trianon, IV. Magyar feltámadás.

Már a címek is jelzik, hogy a trianoni tragédiát tág kontextusban tárgyalja, a több mint ezeréves történelmi távlat, a Szent Korona-tan, illetve a közelebbi múltból a Monarchia külső és belső konfliktusaitól és az első világháború okaitól, az azt kirobbantó érdekektől a baloldali és bolsevik, forradalomnak nevezett puccsokig.

A film precízen, történelmi tényekre alapozva válaszolja meg a kérdést: miért állt útjában az európai és távolabbi nagyhatalmaknak az Európa szláv közegébe beékelődött hazánk.

„Jelenczki filmje semmivel sem összehasonlítható mélységgel és pontossággal mutatja meg a „lélek kvantummechanikáját”, azokat a magunk elől is eltitkolt, elhallgatott összefüggéseket, amelyek megértése, átérzése nélkül nincs és nem is lehet szabadulás abból a börtönből, ahová a sors bezárta a magyarságot.” – méltatta Bogár László, közgazdász.

A Nem, nem, soha I–IV. – „Isten az igaz ügyet nem hagyja el” című film díszbemutatóját a járványhelyzet miatt online közvetítették december 19-én és 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában