kedves üzenet

2018.10.27. 17:31

Frakk-domborművet avattak Kápolnásnyéken

Bálint Ágnes mesehősei arra is segítenek minket ráeszmélni, milyen jó dolog is családban élni.

Bálint Ágnes műveivel és életével is azt példázta, miért is jó családban élni – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Kápolnásnyéken, az író két ismert mesehőse, Frakk és Labdarózsa domborműveinek avatásán.

Novák Katalin azt mondta:

a Bálint Ágnes-művek olvasásával ráeszmélünk, hogy a családi kapcsolatok – például, hogy mit jelent anyának, apának, testvérnek vagy gyermeknek lenni -, hogyan hálózzák be életünk mindennapjait, és milyen fontosak számunkra.

Úgy fogalmazott: Bálint Ágnes olyan édesanya volt, aki alkotni is tudott és családjában is aktívan jelen volt, ezzel mindannyiunk számára példaképet jelenthet.

A tíz éve elhunyt írónő munkásságáról szólva Novák Katalin azt mondta: nem könnyű időszakban alkotott, mégis olyan értékeket tudott megjeleníteni, amelyek ma is maradandók, és azok lesznek még generációk számára.

Az államtitkár rámutatott:

a mai gyermekek számára számos korábban használt kifejezés elvesztette jelentését, mert egy más világba születtek. De Frakk, Lukrécia vagy Vízipók olyan hősök, akik a mai napig együtt élnek velünk, ott vannak a hétköznapokban a mai gyerekeknek is

- jelentette ki.

L. Simon László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: Bálint Ágnes művein nemzedékek nőttek fel. Csukás Istvánnal ők voltak azok, akik a itthon a műfajt megteremtették és olyan szinten művelték, hogy versenyképessé tudták tenni a magyar rajzfilmgyártást, illetve a magyar gyermekirodalmat a nagy nemzetközi riválisokkal szemben is.

Novák Katalin államtitkár gyermekeivel és Csukás István író (j) a Frakk-domborművel
MTI/Szigetváry Zsolt

Csukás István író Bálint Ágnesre emlékezve azt mondta: fantasztikus munkatárs, önzetlen, sokoldalú, a természetet szerető kolléga volt. Felidézte: Bálint Ágnesnek már 14 éves korában megjelent első meseregénye, és ő találta ki az akkori magyar televíziónak a gyerekosztályt is, amit Cicavíziónak nevezett el, és ahol később együtt is dolgoztak.

Bálint Ágnes József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója tíz éve hunyt el.

Két mesehősének, Frakknak és Labdarózsának Kontur András szobrászművész által vörös márványból készített domborműveit a kápolnásnyéki Halász-kastély udvarában egy játszótér mellett helyezték el.

Borítókép: Kontur András szobrászművész, L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke Frakk nevű kutyájával, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Csukás István író (b-j) a domborművek avató ünnepségén a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében 2018. október 27-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik