Krimi

2024.02.06. 16:46

Megölte társát egy pszichiátriai beteg a tököli börtönben

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Meggyilkolta társát egy pszichiátriai beteg fogvatartott a tököli börtönben – közölte Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) kommunikációs vezetője – írja a Magyarnemzet.

A BVOP arról tájékoztatta a lapot, hogy a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben két fogvatartott összeverekedett a pszichoszociális részleg egyik kétszemélyes zárkájában. Az elsődleges információk alapján a két fogvatartott, aki pszichoszociális elkülönítésben és szakszerű egészségügyi kezelésben részesült a különböző pszichiátriai megbetegedései miatt, valamilyen okból összeszólalkozott.

Egyikük megragadta a zárkafelszerelés részét képező fogvatartotti ülőkét, amellyel a másik elítéltet több alkalommal fejbe ütötte, aki a bántalmazás következtében életét vesztette.

A felügyelet azonnal észlelte a bántalmazást, a szükséges intézkedéseket megtették, a fogvatartott tettét elismerte, ellenállást nem tanúsított. Eközben megkezdték az áldozat újraélesztését, defibrillátort is alkalmaztak, valamint értesítették az Országos Mentőszolgálat munkatársait, de a fogvatartott életét már ők sem tudták megmenteni.

A 39 éves elkövető már a börtönbe befogadása előtt is kezelt pszichiátriai beteg volt, skizofrénia és egyéb mentális betegségei miatt gyógyszeres és terápiás kezelésben is részesült. A büntetés-végrehajtási intézetek a pszichoszociális részlegen helyezik el azokat az elítélteket, akik mentális állapotuk, személyi körülményeik miatt különleges gondozást igényelnek.

– Kollégáink, különösen a reintegrációs tisztek és a börtönpszichológusok speciális terápiás és reszocializációs programokkal segítik a pszichés zavarokkal küzdő elítéltek életét. A börtönökben dolgozó pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek folyamatosan vizsgálják, értékelik és elemzik a veszélyeztetett fogvatartottak pszichés állapotának aktuális állapotát, azonban minden igyekezetük ellenére előfordul átlagosan évente egy-két eset, amikor nem előzhető meg egy ilyen tragikus esemény – mondta Makula György.

Közölte:

a magyar börtönökben nagyon ritkán fordul elő halálos kimenetelű fogvatartotti konfliktus, tavaly és 2021-ben egy-egy eset, 2022-ben két ilyen történt, míg 2019-ben és 2020-ban egy sem.

– Többször fordul elő, amikor a kezelt fogvatartottak nem egymást, hanem a börtönök egészségügyi személyzetét támadják meg. Alig fél éve például az egyik elítélt megpróbálta megerőszakolni a Csillagbörtön egyik munkatársát az intézet egészségügyi részlegén. 2022-ben pedig Lengyelországban, Rzeszów városában az egyik, pszichés zavarokkal küzdő fogvatartott meggyilkolta az őt kezelő börtönpszichológust – idézte fel a tragikus eseményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában