Botrány

2024.03.25. 18:02

A kormány bíróság elé viheti a SPAR-t

A Világgazdaság információi szerint a SPAR és a magyar kormányzat közötti konfliktus újabb fokozatba kapcsol.

MW

SPAR-Magyarország üzlete

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Pert fontolgat a magyar kormány a SPAR ellen – értesült a Világgazdaság megbízható forrásokból. Eszerint tehát a kiskereskedelmi lánc nem ússza meg a hetekben kirobbant botrányt annyival, hogy kemény üzeneteket kapott a kabinet részéről és hamarosan konkrét lépések is történhetnek az ügyben.

A lap tudomása szerint a magyar kormány rágalmazás miatt helyezte kilátásba, hogy bíróság elé viszi a boltláncot. Minden bizonnyal nem a SPAR Magyarországot, hanem az osztrák anyacéget, amelynek tulajdonosa, egyben vezérigazgatója szokatlanul éles és támadó nyilatkozatot tett március közepén a magyar kormányzatról.

A SPAR-botrány

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Hans Reisch a Lebensmittel Zeitungban (LZ) szólalt meg, de nagyjából ezzel egy időben a die Presse is interjúzott vele. Az egymás utáni két nyilvános szereplés üzenete lényegében megegyezik: a menedzser szerint a magyar állam viszonylag nyíltan tolmácsolta feléjük, hogy részesedést szerezne a kiskereskedelmi láncban.

A kirohanás nem volt előzmény nélküli. Nemrég derült ki ugyanis, hogy a salzburgi székhelyű boltóriás bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Ennek felső mértéke az idén 4,5 százalék, és azokra vonatkozik, akik nettó százmilliárd forint feletti árbevételt érnek el. De kifogásolták az élelmiszerárstopot is. Ezt követően állt elő Hans Reisch azzal, hogy a magyar kormányzat felajánlotta neki, hogy adja el a magyar SPAR legalább egy részét.

A teljes cikket a Világgazdaság oldalán olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában