Rendkívüli időszak

2024.02.10. 08:15

Márciusban ingyenesen módosítható a lakásbiztosítás

A kormány döntése értelmében márciusban egyszeri, ingyenes lehetőséget kap mindenki a már meglévő biztosításának felmondására és újrakötésére, az évfordulótól függetlenül.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: G-Stock Studio

A Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációjával figyelemfelhívó médiakampányt indít a kormány, hogy felhívja a figyelmet arra a rendkívüli időszakra, amelynek keretében márciusban a lakásbiztosítással rendelkezők plusz költségek nélkül, azaz ingyenesen felülvizsgálhatják és újraköthetik szerződéseiket.

Közleményükben kiemelték, annak ellenére, hogy a magyar otthonok közel háromnegyede rendelkezik lakásbiztosítással, a szerződések sokszor elavultak, ami elsősorban az alulbiztosítottságban nyilvánul meg. Ez azt jelenti, hogy a sokszor évekkel, akár évtizedekkel ezelőtt létrejött biztosítások összege nagymértékben elmaradhat az ingatlanok aktuális újjáépítési értékétől. Így egy esetleges káresemény bekövetkezésekor az nem tudja fedezni az újjáépítés vagy a hasonló lakásra történő csere költségét. Emellett az is kihívást jelent, hogy a szerződések számos esetben nem nyújtanak megfelelő védelmet olyan károkra, amelyek nagyobb valószínűséggel bekövetkezhetnek (jég és szél okozta káresemények).

Felidézték, 

a kormány a családok védelme és a biztosításpiaci verseny fokozása érdekében tavaly a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára arról döntött, hogy 2024. márciusától kezdődően egy extra, a váltás költségeit tekintve ingyenes időszakot hoz létre a biztosítások megújítása érdekében. Ez az időszak a már meglévő biztosítás évfordulójától függetlenül lehetőséget ad annak felmondására és újrakötésére. A lehetőségről a biztosítótársaságoknak 2024. február 15-ig kell értesíteniük a lakosságot.

A lakosság széleskörű tájékoztatása érdekében a kormány, valamint a Magyar Nemzeti Bank tájékoztató lakásbiztosítási kampányt kezd annak érdekében, hogy a magyar családok figyelmét a lakásbiztosítási szerződések felülvizsgálatának fontosságára irányítsa. A megfelelő lakásbiztosítás kiválasztása az egyik legfontosabb pénzügyi döntés a magyar családok számára, amelyhez kellő körültekintés szükséges annak érdekében, hogy felesleges költségektől és elkerülhető károktól kímélje meg a családokat - írták a közleményben.

Az intézkedés kapcsán Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa kiemelte: "a márciusi rendkívüli időszak bevezetése több aspektusból is úttörő kezdeményezés. Egyrészt jelentősen hozzájárulhat a hazai biztosítási piacon jelen lévő alulbiztosítottság orvoslásához. Másrészt jelentősen élénkítheti a biztosítók és közvetítők közötti versenyt, ezáltal a díjak csökkenhetnek, a szolgáltatási színvonal pedig emelkedhet, amely érdemben járul hozzá a családok védelméhez".

A lakásbiztosítással rendelkezők március folyamán a biztosítótársaságoknál, bankjuknál, a biztosításközvetítőknél, valamint az interneten elérhető kalkulátorok és ajánlatok segítségével is tájékozódhatnak szerződéseik újrakötési lehetőségeiről. Az egyéni igények felmérését, a lehetőségek feltérképezését ugyanakkor már február folyamán javasolt megkezdeniük az ügyfeleknek - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában