Jó hír

2024.01.13. 10:35

Újabb tizenhat termékkategóriával bővült az árfigyelő rendszer

Bővült az árfigyelő, már 78 termékkategória napi árait mutatja meg a rendszer. Bekerültek a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott termékek, továbbá a marhahús és az ásványvíz is – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-vel szombaton.

MW

Illusztráció/Már 78 termékkategóriában – összesen 1843 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A közlemény szerint 

szombattól újabb 16 termékkategóriával bővült a GVH által működtetett online árfigyelő rendszer. Így már 78 termékkategóriában - ami több mint 1800 különböző élelmiszerterméket jelent - hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók. 

Az online árfigyelő segít abban, hogy a magyar családok pénzt és időt spóroljanak vásárlásaik során. A rendszer versenyélénkítő hatása pedig 2024-ben is segíti az árak csökkentését – írták.

A GVH által működtett, a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online árfigyelőben hat nagy kereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában kereshetnek a fogyasztók. 

A rendszer hatékonyságát bizonyítja, hogy a július 1-jei indulása óta, a kezdetben megfigyelt 62 termékkategória több mint 80 százalékában csökkentek az átlagárak, átlagosan mintegy 6 százalékkal.

A KSH pénteken közölt adatai szerint 2023 decemberében 4,8 százalékra zuhant az éves alapon mért havi élelmiszer-infláció, ami 2021 szeptembere óta, tehát 27 hónapja nem volt ilyen alacsony. Az élelmiszerek éves alapon mért áremelkedése egy év alatt a tizedére zuhant, a 2022 decemberében mért 44,8 százalékhoz képest – tudatta a GVH.

Szombattól bekerültek az árfigyelőbe a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek.

 Hozzátették, Magyarországon több mint 3 millióan élnek valamilyen élelmiszer-intoleranciával, vagy élelmiszer-allergiával, nekik mostantól célzottan is segít az árfigyelő. Emellett új termékkategória az ásványíz és a marhahús is. 

Így mától már 78 termékkategóriában –  összesen 1843 különböző élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók.

Az online árfigyelővel, tudatos tervezéssel - például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával - több ezer forintot és sok időt lehet megspórolni a nagybevásárlások során. Az online árfigyelő 2024-ben is elérhető lesz a magyar vásárlók, a magyar családok számára, így a GVH által működtetett rendszer továbbra is biztosítja az árak összehasonlíthatóságát és hozzájárul az árak csökkenéséhez – áll a közleményben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában