Célegyenesben

2024.01.30. 13:33

Új dimenzióba léphet a gazdasági együttműködés Magyarország és Bahrein között (videó)

Új dimenzióba léphet a gazdasági együttműködés Magyarország és Bahrein között, amely a közel-keleti államba irányuló magyar export és a kifektetések bővülésében fog testet ölteni –közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. A tárcavezető a bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón válaszolt a magyar-ukrán kapcsolatokat érintő újságírói kérdésekre.

MW

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar-Bahreini Gazdasági Vegyes Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Öböl-térséggel való szorosabb együttműködés erőt, friss lendületet adhat az Európai Uniónak, ezért a kormány támogatja a vízummentességi és a szabadkereskedelmi megállapodás tető alá hozását a régió országaival.

Aláhúzta: Magyarország megtette a magáét, s részleges vízummentességi egyezményt kötött korábban Bahreinnel, illetve a nap folyamán lezárhatták a tárgyalásokat a beruházásvédelmi megállapodásról is. Tájékoztatása szerint utóbbinak a szövegét az Európai Bizottság is elfogadta, így rövidesen sor kerülhet az aláírásra.

Kifejezetten eredményes vegyes bizottsági ülést zárhatunk, amely egy új dimenzióba tudta léptetni a magyar-bahreini gazdasági együttműködést, amely a magyar exportteljesítmény növekedésében és a magyar kifektetések szélesebb körűvé válásában fog testet ölteni

– fogalmazott.

Jó hírnek nevezte, hogy

a gazdasági együttműködés új dimenzióba léphet azáltal is, hogy a legnagyobb magyar vállalatnak, a Molnak két fontos vegyipari projektje is a célegyenesbe ért Bahreinben.

Ezeknek a keretében javítani fogják a helyi földgázkitermelés hatékonyságát, illetve a magyar cég által gyártott gumibitument is használni fogják az építkezések és az infrastruktúra-fejlesztések során.

Magas hozzáadott értéket képviselő, komoly kutatás-fejlesztési eredményekre épülő, a bahreini energetikai ágazatot hatékonyabbá tévő magyar megoldások felhasználására kerül tehát sor

– közölte.

Emellett a magyar IT vállalatok megoldásait is egyre szélesebb körben kezdik alkalmazni Bahreinben, különösen az online fizetési platformok terén

– tette hozzá.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az emberiség ma a veszélyek korát éli, egyre súlyosabb fenyegetésekkel kell szembenézni a háborúk és a terrorizmus miatt, ezért az instabil és forrongó térségekben különösen nagy szükség van stabilitást adó, mérsékelt, megfontolt, felelősségteljes országokra.

Bahrein kifejezetten egy ilyen ország. Bahrein, amely mindig kiáll a béke ügye mellett, amelyre mindig számíthatunk a terrorellenes globális küzdelemben

– mondta.

A miniszter az ország „történelmi érdemeit” méltatta az Izrael és egyes arab államok közötti normalizációt elhozó Ábrahám-megállapodás aláírásával összefüggésben, amely hosszú évtizedek kudarcos kísérletei után elhozta a béke reményét a Közel-Keletre.

Reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb sikerül visszatérni a békés egymás mellett élést lehetővé tevő útra.

Abban reménykedünk, hogy a Közel-Keleten mielőbb győzelmet lehet aratni a terror felett, meg tudják védeni a civil embereket, és hogy a túszok minél előbb kiszabadulnak fogságukból

– húzta alá.

Hangsúlyozta, hogy Bahrein a globális béketábor tagja, reális, józan észen alapuló álláspontot képvisel az ukrajnai háború ügyében is.

Osztjuk azt az álláspontot, hogy Ukrajnában nincsen megoldás a csatatéren. Ott csak halottak vannak és pusztítás, ezért minél előbb békére van szükség a szomszédságunkban

– figyelmeztetett.

Szijjártó Péter: hosszú még az út egy magyar-ukrán csúcstalálkozóig

Magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor lehet majd értelme, ha az új dimenzióba tudja léptetni a kétoldalú kapcsolatokat, amihez azonban még sokat kell dolgozniuk a feleknek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar-Bahreini Gazdasági Vegyes Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszolva megismételte, hogy magyar-ukrán csúcstalálkozónak akkor lehet majd értelme, ha az új dimenzióba tudja léptetni a kétoldalú kapcsolatokat, amihez azonban még sokat kell dolgozniuk a feleknek.

„Hosszú az út odáig, hogy felső szintű találkozóra kerüljön sor, de mi készen állunk ezen közös munka elvégzésére” – jelentette ki.

„Tegnap fontos lépéseket tettünk. A következő napokban, hetekben az oktatási kormányközi munkacsoportnak kell elvégezni azt a munkát, amelynek nyomán lehetővé válik, hogy a 2015-ben már a magyar közösség rendelkezésére álló jogokat a magyarok Kárpátalján visszakapják” – mutatott rá.

„Dolgozunk azon, hogy a két országot összekötő infrastrukturális fejlesztések sikeresek legyenek, hogy a határtérségben közlekedési fejlesztéseket tudjunk végrehajtani. Mindezek maradéktalan teljesülése tud új dimenziót, új korszakot jelenteni (...) És ha ez megvan, akkor van értelme arról beszélni, hogy a felső szintű találkozó megtartása hogyan és mikor történjen” – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy előző nap nem azért utazott Ungvárról Dunakeszire helikopterrel, mert ott lakik, hanem azért, mert ott fogadta hivatalos munkalátogatáson bahreini kollégáját.

„Tehát a dunakeszi repülőtéren történő landolásra azért volt szükség, mert hivatalos programom volt Dunakeszin, miniszter urat és az ő delegációját fogadtam munkavacsorán” – emelte ki.

Az Európai Unió e heti csúcsértekezlete kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is úgy látja, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren, ezért nem fegyverszállításokra, hanem tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

„És éppen ezért mi nem tartjuk jó javaslatnak azt, hogy újabb sokmilliárd eurót szánjunk arra, hogy a háború folytatódhasson. De értjük, hogy az európai uniós tagországok többsége a háborús pszichózis állapotában van, ezért kompromisszumos megoldást jelenthet, ha az Ukrajnának szánt pénzösszegek biztosítása esetében évről évre újra és újra az egyhangúság követelményével kell döntést hozni” – mondta.

„Tehát hogyha minden évben újra döntésre kerül sor, akkor az lehet egy kompromisszum” – fűzte hozzá.

A miniszter a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szólva úgy vélekedett, hogy nemsokára megkezdődik az Országgyűlés ülésezése február végén, amelyen napirendre lehet venni a kérdést, ha a többség úgy dönt, ezért nincs igazán értelme rendkívüli ülést összehívni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában