Fejlesztés

2023.07.18. 14:54

Varga Mihály: újabb beruházással erősödik az egészségipari gyártás és kutatás-fejlesztés (videó)

Átadták kedden a magyar tulajdonú orvostechnikai termékgyártó Medicor Elektronikai Zrt. új gyártó-fejlesztő csarnokát. Az eseményen a pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány az Egészségipari Támogatási Programból nyújtott támogatást az 1,3 milliárd forintos beruházáshoz, amellyel 50 új munkahely jött létre.

MW

A MEDICOR 1953 óta a magyar egészségipar egyik zászlóshajója. Az új gyártócsarnokban folytatódnak a fejlesztések és folyamatos a gyártás – jelentette ki a pénzügyminiszter az átadón

Forrás: Varga Mihály Facebook oldala

Varga Mihály kiemelte, hogy 

amikor a szomszéd országban háború dúl és a veszélyek korában élünk, az önállóság jelentősége megnő, ezért tekintjük kiemelt eredménynek, amikor egészségipari gyártócsarnokot avatunk Magyarországon. A mai, háborús helyzetben az ilyen valós piaci sikerek képeznek alapot ahhoz, hogy optimista szemlélettel tekintsünk a jövőre.

Megjegyezte, az egész kontinensen egyre világosabban látszik, hogy Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezőek. A magyar gazdaság ugyanakkor a világjárvány után is rekordsebességgel állt talpra. 

Most, a háborús sokk után pedig látható, hogy a gazdaság már jövőre visszatérhet a korábban megszokott, 4 százalék körüli egyensúlyi növekedési pályára – mondta a miniszter. Varga Mihály ismertette, 

a magyar gazdaság ellenálló képességét mutatja a magas foglalkoztatottság, az alacsony munkanélküliség, az uniós szinten kimagasló beruházási ráta, valamint a csökkenő infláció, "amelyet az év vége előtt egy számjegyűre szorítunk".

Varga Mihály emlékeztetett: amikor a pandémia kapcsán világossá vált, hogy az egészségiparban is növelni kell Magyarország önellátó képességét, a kormány azonnal lépett.

 2020-ban a kormány elindította az Egészségipari Támogatási Programot, ennek az egyik eredménye a Medicor beruházása, amelyhez komoly kutatásfejlesztés is tartozik: a cég új lélegeztető rendszereket és prototípusokat fejleszt 

– mutatott rá a tárcavezető.

Steiner Arnold elnök-vezérigazgató bemutatta a társaság új fejlesztéseit: egy mobilkórházat és új lélegeztetőrendszert hoztak létre, amely megkapta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyét.

A rendszer használathó békehelyzetben, intenzív kórházi szobák felújítása esetén, de krízishelyzetben, háborús helyzetekben önálló kórházként is funkcionál.

A mobilkórház egységekhez kifejlesztettek – egy szintén konténerben elhelyezett – technológiát, amely levegőből orvosi tisztaságú oxigént, és sűrített levegőt képes előállítani, így bárhol telepíthető és használható. Az eszközpark önálló áramtermelő generátorral is rendelkezik, így biztosítva a folyamatos áramellátást.

A Massventil védjegy alatt futó rendszerhez kifejlesztettek egy adatgyűjtő rendszert, amely összesíti a betegek adatait és központi szerveren keresztül megjeleníti azokat a nővérállomáson, de akár az ügyeletes orvos otthonában is hozzáférhet az adatokhoz.

A cég korábbi közlése szerint a projekt célja olyan tömeg-lélegeztető rendszer létrehozása, forgalomképessé tétele, amelyet krízishelyzetben nagyszámú beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni.

Forrás: Varga Mihály Facebook oldala

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a rendszer mintegy két év alatt jutott el az ötlet fázisától a prototípus kidolgozásáig. Az Óbudai Egyetem szakértői által kifejlesztett technológiát a Medicor valósította meg és hozott létre belőle piacképes terméket.

Steiner Arnold elmondta, hogy 

az új fejlesztés fontos része lehet a csoport termék-portfóliójának az újszülött gyógyászati műszerek mellett.

A 3000 négyzetméteres gyártó-fejlesztőcsarnokban a hűtést–fűtést négy, nagyteljesítményű hőszivattyú biztosítja, amelynek áramellátását a csarnok tetejére szerelt napelemek biztosítják, így teljes egészében megújuló energiával működtethető a helyiség.

A Medicor Elektronika Zrt. a Medicor cégcsoport tagja, amely a magyarországi egészségügyi eszközök és orvostechnikai berendezések gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A kórházi műszerek mellett otthoni diagnosztikai termékeket is gyárt, például digitális vérnyomásmérőt, vércukorszintmérő készüléket vagy digitális hőmérőt.

A társaság nettó árbevétele tavaly 1,205 milliárd forint volt az előző évi 1,336 milliárd forint után. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 287,9 millió forintra nőtt 260,7 millió forintról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában