Munkaerőpiac

2023.07.02. 09:00

Továbbra is rekord alacsony a regisztrált álláskeresők száma hazánkban

A rendszerváltás óta még soha nem volt olyan alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mint idén júniusban. Az év hatodik hónapjában 224 169 fő szerepelt a nyilvántartásban, ami az elmúlt 30 év legalacsonyabb adata, és újabb történelmi mélypont – közölte pénteken az MTI-vel a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Tavaly júniushoz képest több mint 6 ezerrel, az előző hónaphoz képest újabb 4 ezer fővel, idén januárhoz képest pedig már közel 20 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma. 2010 elejéhez képest már több mint 430 ezerrel csökkent a regiszterben lévők száma – írták a közleményben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataira hivatkozva.

A közleményben kiemelték:

a kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatás elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. Magyarországon 2010-hez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót.

A kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családokat és a munkahelyeket, kivédje a recessziót és letörje a szankciós inflációt. Ezt célozza a kormány által elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv is, mely a vállalkozások versenyképességének megerősítésén keresztül járul hozzá a foglalkoztatás bővüléséhez. A SZÉP-kártya keretének megemelése, valamint a felhasználás körének kibővítése növeli a családok vásárlóerejét, ösztönzi a beruházásokat, végső soron hozzájárul a foglalkoztatás növekedéséhez, és az álláskeresők számának további csökkenéséhez is – mutatnak rá.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a tavaly decemberben indított Vállalkozások munkaerő támogatása és a Munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatás programok keretében eddig már több mint 21 ezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem, közel 21 milliárd forint értékben, ami érdemben elősegítheti a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését. Mára már mintegy 17 500-an sikeresen helyezkedtek el a támogatási programok segítségével.

A munkahelyek megvédése és a foglalkoztatottak számának további növelése érdekében a kormány júniustól 6 milliárd forintos kerettel, hazai forrásból elindította a Vállalkozó start II. programot, amire augusztustól lehet regisztrálni.

A támogatás keretében az induló egyéni, vagy mikrovállalkozásnak minősülő társas vállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kezdeti költségeik fedezése és versenyképességük növelése érdekében.

A program segítségével több mint ezer vállalkozás jöhet létre – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában