Fogyasztóvédelem

2023.06.13. 13:20

Teljes gőzzel ellenőrzik a kötelező akciózás szabályainak betartását

Az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítása alatt működő fogyasztóvédelmi hatóság rendkívüli témavizsgálatot rendelt el hétfőn szerte az országban, hogy ellenőrizzék, hogy a családok védelmében meghozott új inflációellenes intézkedést maradéktalanul alkalmazzák-e a kereskedők – közölte a Facebook-oldalán Kupecki Nóra alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár – írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az ellenőrzések kiterjednek az árcsökkentés tényére és mértékére vonatkozó tájékoztatási, forgalmazási és árusítási kötelezettség megsértésnek vizsgálatára – írta.

A fogyasztóvédelmi hatóság a jogsértés megállapítása esetén az adott jogsértéshez igazodóan bírságot szab ki, amely akár több tíz millió forint is lehet

– tette hozzá.

Megjegyezte azt is, amennyiben a jogsértés súlya indokolja, a bírság alkalmazása helyett, illetve mellett ideiglenesen megtilthatja a kereskedőnek a kereskedelmi tevékenység folytatását a jogsértéssel érintett üzletben, amelynek időtartama legalább egy nap és legfeljebb fél év lehet.

Éppen ezért nem éri meg áthágni a szabályokat és ezzel a szankciós infláció okozta nehéz helyzetben hátrányt okozni a magyar vásárlóknak. A fogyasztóvédelmi hatóságtól állandó jelenlétre számíthat minden kereskedő, ezért óva intünk mindenkit a jogsértésekről

– fogalmazott a helyettes államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában