Gyarapodás

2023.06.22. 09:57

76 ezer forinttal nőtt az átlagkereset

2023 áprilisában tovább folytatódott a bérek gyarapodása, a KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset 15,5 százalékot növekedve elérte az 568 300 forintot, miközben a nettó bér 391 700 forintra nőtt.

MW

2191481993

Forrás: Shutterstock

Habár a reálkereset áprilisban az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt kialakult nehéz helyzet miatt 6,9 százalékkal csökkent, az infláció egyre nagyobb ütemű csökkentése újra megnyitja az utat a reálbérek bővülése előtt - reagált a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön a legfrissebb kereseti statisztikákra.

"A bruttó bérek 76 ezer forintos emelkedése azt jelenti, hogy a fizetések egy év alatt nagyobb összeggel nőttek, mint amennyit a baloldali kormányok idején egy minimálbéres havonta megkeresett" - írták, hozzátéve, hogy 2010-hez képest ma egy munkavállaló összességében már 2,8-szor magasabb fizetést vihet haza.

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a kormány mindent megtesz, hogy megvédje a családokat és a munkahelyeket, segítse a gazdasági növekedést, támogassa a bérek emelkedését. Így a Kormány új gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, miközben a családtámogatásokkal, az adócsökkentések és a nyugdíjak védelmével, a rezsicsökkentett árakkal, béremelésekkel, kötelező árakciókkal, árstopokkal és a SZÉP-kártyára érkező támogatás növelésével segíti a lakosságot

 - fogalmazott a minisztérium.

Az intézkedések növelik a háztartások vásárlóerejét, bővítik a fogyasztást, így hozzájárulnak a GDP növekedéséhez, a munkahelyek és a családok megvédéséhez - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában