Bulvár-celeb

2023.11.26. 17:50

Látványos képeken, ahogy kivágták az ország karácsonyfáját

Hajdúszoboszlóról viszik a Kossuth tére.

A több mint 24 méteres fát 1983-ban ültették.

Fotó: haon.hu / Czinege Melinda

A fa kiemelése rendkívül összetett folyamat volt, több mint két órán át zajlott. Elsőként egy daruval emelték fel Fegyverneki Máté tűzoltót; ő alpinista technikával rögzítette a fát, majd szakszerűen elválasztotta a tövétől. Ezután daruval kiemelték a fenyőt az utca közepére, hogy a szállítójárműre fektethessék - írja a haon.hu.

Kétszer-háromszor kisebb fákat már kiemeltem, ez a mostani igazán extrém méretűnek minősül. A fa teljesen egészséges, de fajtájából adódóan könnyen törnek az ágai, ezért a becsomagolásakor nagyon oda kellett figyelni. 

Egy ilyen művelet közben rendkívül fontos az együttműködés, ebbe nem férhet bele semmilyen kommunikációs vagy gyakorlati hiba – fogalmazott Fegyverneki Máté. Hozzátette, a folyamat a terveknek megfelelően zajlott.

A drónnal készült képen az ország karácsonyfája kivágása után Hajdúszoboszlón 
Fotó: Czeglédi Zsolt

A fa kiválasztásakor a megfelelő nagyságra, az arányos formára, a kellően dús lombozatra, továbbá a fa megközelíthetőségére, az elektromos vezetékek közelségére, az emelődaru és a szállítójármű helyigényére, valamint az utaztatás viszontagságaira is figyeltek a szakemberek.

– Nagyon jó érzés, hogy Hajdúszoboszlóról választotta ki a zsűri ezt a gyönyörű fenyőt. Látszik, hogy gondosan ápolták, hiszen a negyvenéves fa kitűnő állapotban van. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben az évben innen került ki az ország karácsonyfája – tudatta a Haonnal Czeglédi Gyula a város polgármestere. 

A fa november 27-én érkezik Budapestre, a Kossuth Lajos térre a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendõrség munkatársainak közremûködésével
Fotó: Czeglédi Zsolt

A fenyőfa a budapesti Kossuth téren fogja elnyerni teljes pompáját az dei adventre.

A fa tulajdonosai elmondták: az elmúlt időszakban egyre több volt az olyan vihar, ami egészséges fákat is kidöntött a helyéről, veszélyessé vált ez a fenyő  a hatalmas méretével és mivel már nem is fiatal fa, úgy gondolták, biztonságosabb, ha kivágatják. Hogy hogyan került ezek utrán a parlament elé, arról ide kattintva mindent elolvashat.

Ezen a felvételen is látszik, milyen hatalmas:  24 méter magas, 80 centiméteres törzsátmérõjû és 5 tonnás a fenyõfa.
Fotó: Czeglédi Zsolt

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában