Bulvár-celeb

2023.09.02. 23:23

Tévhitek terjednek a nyugat-nílusi lázról

Sok ijesztő információt hallani. Itt az igazság.

Forrás: Shutterstock

Egyelőre két budapesti kerületet és Szegedet nyilvánították fertőzött területnek, de a víruskutatók szerint az egész országban jelen van a nyugat-nílusi láz. Mit érdemes tudni erről a kórról, milyen tüneteket okoz, hogyan lehet védekezni ellene és milyen szúnyog terjeszti? Most kiderül!

Védekezésre szólítja fel a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

Az NNGYK legutóbbi felhívásában a következő olvasható: a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt most fontos figyelmet fordítani a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre. Azt kérik, viseljünk hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, a szabadban használjunk bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat. Otthon pedig szereljünk fel szúnyoghálót a nyílászárókra és szüntessük meg a kertben, udvaron lévő vízgyűjtőket, mert ezekben a szúnyogok országszerte képesek szaporodni - írja a Ripost.

Ennyien betegedtek meg eddig

Az idén nyilvántartott megbetegedések száma 15-re emelkedett. A betegek nagy része 60 évesnél idősebb, többségüknél idegrendszeri tünetek miatt végezték el a nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatokat.

Új vírusról van szó, vagy eddig is jelen volt?

A hatóság tájékoztatás szerint a nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség. A fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. A vírus leginkább az idős emberekre veszélyes, esetükben -4-5 ezer fertőzésenként egyszer- agyvelő-agyhártyagyulladás és más idegrendszeri tünetek léphetnek fel.

Milyen szúnyogok terjesztik a betegséget?

Bár sokan azt hiszik, hogy az ázsiai tigrisszúnyog a fő terjesztő (amelyik egyébként képes terjeszteni a nyugat-nílusi lázat és a Dengue lázat is), valójában elsődlegesen leginkább a Magyarországon honos szúnyogok felelősek a kór elszaporodásáért. Ezek közül is főleg az Európában leggyakoribb szúnyogfajnak tartott dalos szúnyog (Culex pipiens) a ludas, ami elsősorban madarak vérét szívja és onnan kapja el a vírust- olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum blogján.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha 2-12 nappal egy szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában