Jaj

2023.08.29. 14:12

Ijesztő, mit műtöttek ki egy nő agyából

Ez volt az első ilyen eset a világon, ausztrál kutatók számoltak be róla egy tanulmányban.

Illusztráció: Shutterstock

A nyolc centiméteres fonálféreg (Ophidascaris robertsi) még élt és ficánkolt, amikor eltávolították a 64 éves nő agyából.

A féreg jellemzően a szőnyegmintás piton nyelőcsövében, gyomrában élősködik. Sanjaya Senanayake, a tanulmány egyik szerzője egy közleményben hangsúlyozta: 

a világon először bukkantak Ophidascarisra emberben, és tudomásuk szerint korábban még nem találtak ilyen férget emlős agyában. Az orvosok azt gyanítják, hogy a féreglárvák a nő egyéb szerveiben – például tüdejében és májában – is megtalálhatók.

A kutatók szerint az élősködő lárvája növényi közvetítővel juthatott az Új-Dél-Walesben, egy tóvidéken élő nő szervezetébe.

Az asszony új-zélandi spenótot gyűjtött, amelyen vélhetőleg a parazita petéjével szennyezett pitonürülék volt. 

A nő hasi fájdalomtól és hasmenéstől, állandó száraz köhögéstől, láztól és éjszakai izzadástól szenvedett. Emellett feledékenységet és depressziót tapasztalt, ami miatt az orvosok MRI-vizsgálatot végeztek rajta, és végül megtalálták a fonálférget.

Az asszonyt még mindig orvosi megfigyelés alatt tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában