Túlvilág

2022.08.31. 11:50

Mi történik, ha meghalunk? – a halálból visszatérők vallottak

Mi történik, ha meghalunk? Ez az élet egyik nagy titka, és mindenkinek van elmélete vagy hiedelme arról, hogy mi vár ránk a túlvilágon. Íme, amit néhány túlélő tapasztalt.

Fotó: Shutterstock

Senki sem tudja teljes bizonyossággal, hogy mi történik velünk, amikor meghalunk – bár sok embernek vannak hitükön alapuló elméletei. A „mi az élet értelme” mellett az, hogy valójában mi történik velünk, amikor meghalunk, az élet egyik titka. Vannak, akik hisznek a túlvilágban, mások a reinkarnációban, sőt vannak, akik azt hiszik, hogy a halálunk után teljesen megszűnünk létezni – írja a Bors.

A téma számos tudományos tanulmány forrása volt és maradt is. Sokan, akiknek volt már halálközeli élményük, vagy olyanok, akik hivatalosan meghaltak az újraélesztés előtt, megosztották tapasztalataikat, hogy segítsék a halál megértését.

A válaszaik merőben eltérnek egymástól és fenntartással kell kezelni, de a The Independent szerint a válaszok főként három kategóriába sorolhatók.

Testen kívüli élmény

Dr. Sam Parnia megkereste a szívleállásban szenvedő betegeket, és azt találta, hogy csaknem 40 százalékuk számolt be arról, hogy volt valamilyen „tudatosságuk” abban az időben, amikor klinikailag meghaltak.

Egy ember azt mondta: „A világom puha és ködös lett, és minden feketévé vált. A következő dolog, amire emlékszem, az volt, hogy kinyitottam a szemem, és az orvost hallgattam.”

Egy másik azt mondta: „Túladagoltam a heroint, azt mondták, megállt a szívem. Nem láttam semmit, csak olyan volt, mintha álmok nélkül aludtam volna.”

Körülbelül 40 másodpercig voltam halott. Olyan volt, mintha álom nélkül aludnék el, nem volt önérzékelésem

– tette hozzá egy harmadik.

Azonban nem mindenki osztotta meg ezt az élményt, néhányan azt állították, hogy testen kívüli élményeik voltak, és emlékeznek arra, hogy nézőként figyelték élettelen testüket.

Az egyik felhasználó azt mondta: „Láttam a saját eszméletlen testemet a mentőautóban. Emlékszem a mentősre, aki velem volt a mentőautóban.”

Egy másik személy hozzátette: „Élénk »visszapillantást« láttam magamról, a mentőautóban állva néztem le magamra.”

Megint mások azt mondták, látták „a fényt az alagút végén”, vagy egy halott szerettüket, aki kísérte őket.

Álltam valahol. Köd volt körülöttem, és láttam a legjobb barátomat kibújni a ködből. Azt mondta, hogy még nem mehetek, tovább kell próbálkoznom, és meg kellett ígérnem, hogy nem adom fel 

– mondta egy túlélő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában