Inspiráló Nők Estje

2020.03.04. 18:11

Balázs Fecó múzsáiról vallott

A zenész szerint fontos, hogy egy nő harmóniában legyen önmagával, ez a siker egyik záloga.

Fotós: Bruzák Noémi

Balázs Fecó őszintén vallott arról, mennyire jelent nehézséget számára az alkotói folyamat és kik voltak azok a nők, akik megihlették őt a pályája során. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zenész lesz március 5-én az Inspiráló Nők Estjének egyik sztárfellépője a Várkert Bazárban, ahol Janicsák Vecával adja elő Érints meg című szerzeményét.

Ha a saját közegemet nézem, akkor sikeres egy nő, amikor a közönség tapsol. Ha pedig általánosabban kellene megközelítenem, szerintem a legfontosabb, hogy egy nő jóban legyen önmagával és ezt sugározza a környezetének. Nagyon szeretem Annie Girardot, de nagyon sok más művésznőt kiemelhetnék a 60-as, 70-es évekből. Ma is vannak olyan nők itthon is, akik teljesítményükkel kiemelkednek a többiek közül. Számomra ilyen például Törőcsik Mari, Eszenyi Enikő vagy éppen Nagy-Kálózy Eszter

– sorolta Balázs Fecó.

Egy művészt úgy képzelünk el, aki mellett mindig van egy női alak, egy múzsa, aki folyamatosan inspirálja őt. Nincs ez másként az énekessel sem.

Minden nő, akivel szorosabb kapcsolatba kerültem az életem során igazi egyéniség volt. Ez elsősorban kémia és érzelmek, rám mindig ezek hatottak. Szerelemes típus voltam, vagyok és leszek. Még ma is minden nap szerelmes vagyok egy pillanatra. Biztos vagyok benne, hogy tudat alatt voltak olyan hatással rám hölgyek, amit észre sem vettem, de hatottak rám, megihlettek. Ezek a benyomások formálnak bennünket, átalakítanak és sokszor csak később vesszük észre. Én azt hiszem, hogy a nők mindenképpen fontosak a férfiak életében, mert nélkülük félkarú rablók lennénk

– vallotta a művész.

A slágergyáros előadóművész elárulta, hogy egy véletlen kapcsán lett zenész.

Az édesanyám négyéves koromban hunyt el, így a pályaválasztásom saját döntés volt. Az apai nagyanyám nevelt egy gangos bérházban, ahol alul volt egy hentesüzletük és a lakás onnan volt megközelíthető. Akkoriban még járták a házakat hétvégenként vándormuzsikusok, jó ebédhez szól a nóta címmel. Hegedűvel, tangóharmonikával szórakoztatták a ház lakóit az akkori slágerekkel. Olyan nagy hatással volt rám ez a hangulat, hogy kértem apámtól karácsonyra egy gyerekeknek való tangóharmonikát. Egyszer, egy hétvégi ebédnél csönd volt, valószínűleg lebetegedett a zenész és én vettem a bátorságot, hogy kimentem játszani. Ugyanúgy dobálták nekem is az újságpapírba csomagolt tiszteletdíjat, mint a többi zenésznek

– idézte fel gyermekkorát.

Ahogy sok férfinak, Balázs Fecónak is volt női mentora, aki segítette a pályája kezdetén.

A házban lakott egy zongoratanárnő, aki elkezdett engem tanítani. Az ország első zenei általános iskolájába jártam, a Bakáts térre, ahol hét évet töltöttem. Innen pedig egyenes út vezetett a konzervatóriumba, ahol Presser Gáborral egy évig szintén egy zongoratanárnőhöz jártunk. Engem is, őt is megfertőzött a Beatles-jelenség és a klasszikus zene helyett a könnyűzenében találtuk meg önmagunkat.

A művész azt is elmondta, a sikerhez mindenkinek saját kulcsa van. Ő úgy érzi hatvan év távlatából, hogy jól választott. Ennyi idősen talán már ki lehet jelenteni, hogy az ember sikeres karriert tudhat maga mögött, hiszen nincs is nagyobb siker, mint a közönség el nem múló szeretete és figyelme.

Borítókép: Balázs Ferenc (Balázs Fecó) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész és zenekara, a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Korál koncertje a Papp László Budapest Sportarénában 2018. május 5-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában