Gazdaság

2015.08.14. 17:42

Újabb nagyberuházás Kecskeméten

Négyszáz-ötszáz főt foglalkoztató lökhárítógyárat épít az indiai Samvardhana Motherson Group (SMG) autóipari beszállító Kecskeméten – közölte Takács Ferenc a napokban a megyeszékhely rendkívüli közgyűlésén.

PN

A beruházás kezdeti szakaszára 30 milliárd forintot fordít a cég, amennyiben a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak. A cég képviseletében eljáró projektvezető elmondta, hogy 100 ezer négyzetméter nagyságú telken, zöldmezős beruházással építik fel a gyárat, amely 2017-re készül el. Tájékoztatása szerint az első időszakban a Mercedes-gyár Kecskeméten készülő egyik típusához fognak 2018-tól lökhárítókat gyártani. Az új gyár közvetlenül a Mercedes-gyár mellett épül.   
A város közgyűlése egyhangú határozatával támogatta a területre vonatkozó rendezési terv módosításának elindítását.
Az indiai autóipari beszállító SMG Group beruházása Kecskeméten újabb példa arra, hogy Magyarország vonzó befektetési célpont, sikeres befektetési politikával - mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Tibori Pál-Levente, a Samvardhana Motherson Reflectec (SMR) kelet-európai és németországi alelnöke, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere (Fidesz-KDNP) és Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (balról jobbra) a Samvardhana Motherson Group befektetését bejelentő sajtótájékoztatón.  MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az államtitkár hangsúlyozta: a 30 milliárd forintos beruházással tervezett újabb gyártóbázis további lendületet ad a magyarországi autóipar fejlődésének, amelynek teljesítménye az idén az első öt hónapban több mint 13 százalékkal nőtt. Szabó László kiemelte, hogy az ország keleti régiójában 450 új munkahely jön létre az indiai beruházással.
A cég a mosonszolnoki gyárában is újabb fejlesztéseket tervez. A mostani 30 milliárd forintos beruházás csak az első lépcső - jelezte Szabó László. A világ 20 legnagyobb autóipari beszállítójából 15 már jelen van az országban. A cégek beruházási döntését nem csupán a költségek határozzák meg, fontos tényező a magyar munkaerő precizitása, kreativitása - tette hozzá az államtitkár.
Tibori Pál-Levente, az SMR (az SMG Group tükörgyártó divíziója) kelet-európai és németországi alelnöke ismertette: a csoport 4 éve nyitotta meg mosonmagyaróvári és 2009-ben mosonszolnoki gyárát. Az új kecskeméti gyárban mintegy 96 ezer négyzetméter alapterületen, 44 ezer négyzetméteres gyártóegységben lökhárító és hűtőrács elemeket, műszerfal modulokat, ajtó paneleket és középkonzolokat gyártanak majd, közel 400-450 dolgozó foglalkoztatását tervezik itt - tette hozzá.

Vonzó a város jó elhelyezkedése, infrastruktúrája

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere közölte: a rendkívüli ülésen a város közgyűlése egyhangúlag támogatta a beruházás megvalósításához szükséges területrendezési terv módosítását. Kecskemét több olyan világcég termelési központja, amelyek prémium termékeket gyártanak. Ennek egyik oka, hogy a térségben adott a megbízható, minőségi tevékenységet végezni képes munkaerő. Szavai szerint a város jó elhelyezkedése, infrastruktúrájának, és úthálózatának az elmúlt években megvalósult fejlesztése tette lehetővé, hogy hasonló beruházásoknak megfelelő helyszíne legyen. A polgármester elmondta, hogy az indiai cég már korábban együttműködési megállapodást kötött a Kecskeméti Főiskolával a duális mérnökképzésre.

Világszerte jegyzett gyártó települ Kecskemétre

A Samvardhana Motherson Group a világ 40. legnagyobb autóalkatrész előállítója,  több mint 70 ezer dolgozót foglalkoztat 170 gyárában 5 kontinens 25 országában. Kiváló minőségű alkatrészeket, modulokat és rendszereket gyárt elsősorban az autóipari vevőinek. Központja Noida városban, Indiában található. Üzleti portfóliója nagyon széles, de főképpen: elektronikai elosztórendszerek (gépjárművek kábel korbácsai), autóipari visszapillantó tükrök, műanyag feldolgozás, lökhárítók, ajtópanelek, műszerfal rendszerek, informatikai szolgáltatások (IT), terméktervezés, gépjárművek légkondicionálói rendszerek, fagyasztó és hűtőrendszerek, világító rendszerek, terepjárók vezetőfülke gyártása, fém megmunkálás, vágószerszámok és fém bevonat készítés.
Az SMG cégcsoportnak már két sikeresen működő gyára van Magyarországon, amelyekben az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. személygépkocsikhoz visszapillantó tükröket készít, s mára a világ legnagyobb, ilyen termékeket gyártó üzemévé fejlődött. A legjelentősebb személyautó gyártóknak szállít évente közel 7 millió garnitúra külső tükröt. Fő vásárlói a VW – ezen belül az Audi is –, a BMW, a Daimler, a General Motors a Kia/Hyundai és a Fiat/Chrysler csoportok. Mosonszolnoki és mosonmagyarórvári gyáraiban, illetve a hegyeshalmi logisztikai központban több mint 1900 munkatársa van. Legutóbbi éves nettó árbevétele 306 millió euró.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Takács Ferenc projektvezető beszélt a tervezett nagyberuházásról a kecskeméti képviselő-testület rendkívüli ülésén
[/caption]A város építi a gyárhoz vezető utat

A közgyűlési döntés értelmében az önkormányzat településrendezési szerződést köt a SMR Automotive Mirror Technology-val. Ebben a város vállalja, hogy a Daimler úti leágazástól a beruházási területig megtervezteti-kiépíti a vízi közműveket (vezetékes ivóvíz és szennyvízcsatorna), az üzemhez vezető utat megerősíti-kiszélesíti, ahol földburkolatú, ott aszfalttal leburkolja, a területtel szemben buszfordulót létesít, a leágazástól a buszfordulóig kerékpárutat épít, mindezt 2016. november 30-ig. Ezenfelül az önkormányzat „segíti a beruházót a rendelkezésre álló eszközeivel a létesítmény megvalósulása érdekében”.
A szerződés szerint a beruházó fogja saját költségén kiépíteni az üzem földgáz-és az elektromos áram ellátását. A cég emellett vállalja, hogy 2016. december 31. napjáig több mint 40 ezer négyzetméteres ipari létesítményt alakít ki, melyben 2017. december 31. napjáig 390 fő számára munkahelyet teremt.

Ezek is érdekelhetik