Gazdaság

2011.10.04. 17:05

A magyar vidék élni akar

Aktualitásokról kaptak tájékoztatást azok, akik részt vettek a Lakiteleki Népfőiskola A magyar vidék élni akar című konferenciáján a napokban.

Szentirmay Tamás

Bagi Béla, a VKSZI vezető tanácsadója beszámolt arról, hogy az egyik nagy élelmiszerkereskedelmi lánc aktívan részt akar venni a kistermelők termékeinek a felvásárlásában. Részletekről azonban még nem tudott beszámolni.

– A helyi termelőknek a helyi igényeket kellene kielégíteni. Amit helyben elő lehet állítani, azt helyben kell előállítani és felhasználni. Jogszabályokkal és egyéb eszközökkel kellene elősegíteni a fogyasztó és a termelő kapcsolatát. Lényeges különbséget kellene tenni a termelők és az áruik között a tekintetben, hogy globális vagy helyi piacra dolgozik a gazdálkodó – hangsúlyozta a szakember.

A résztvevők előadásokat hallhattak még többek között az áfa-szabály várható változásairól, az agrárfinanszírozás aktuális kérdéseiről és a Széchenyi Kártyáról. Az állami tulajdonú termőföldek hasznosításának aktuális kérdéseiről is kaptak tájékoztatást a fórum résztvevői. A jelenlévők nem csak kérdéseket intéztek az előadókhoz, de hozzá is szóltak az őket érintő témákhoz.

Szentirmay Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!