Gazdaság

2008.11.16. 14:01

Éllovasból sereghajtó

Míg 2001-ben Magyarország a világ gazdasági versenyképességi rangsorában a 28. helyen volt, addig 2007-ben a 47., idén már a 62. helyre csúszott le a World Economic Forum szerint.

Barta Zsolt

Ennek persze előzményei voltak. 2002-2006 között  olyan gazdasági szarvashibákat követtek el a hatalmon lévő kormányok, melyek  2006 őszén a pénzügyi megszorításokhoz vezettek.

Lelassult a gazdaság fejlődése, felgyorsult az állami eladósodási folyamat.

 

Egyebek mellett erről is szó van abban a Matolcsy György közgazdász által jegyzett könyvben, melynek a bemutatóját a megyei kereskedelmi kamara székházában tartották. A szerző maga ismertette az Éllovasból sereghajtó című művét az érdeklődők előtt, mely után kötetlen beszélgetésre került  sor.

Az Orbán-kormány korábbi gazdasági minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy az írek küszködtek 1973-1988 között hasonló problémákkal. Ott azonban éppen  két évtizede a szembenálló politikai elit képviselői a nemzetpolitika alapvető kérdéseiben megegyeztek.

Hihetetlen gyors fejlődés köszöntött az országra, ma Európa egykori szegény országa az unió egyik leggazdagabb állama lett.

 

Ezek is érdekelhetik