Gazdaság

2008.10.08. 17:39

Szomorú évforduló: 5 éve kezdődött a Baumag-ügy

Szomorú évfordulót ülnek ma a Baumag-ügy károsultjai: éppen ötödik esztendeje, hogy bebukott az ingatlanszövetkezet. A sok ezer pórul járt ügyfél egyesületet alapított, mely segít visszaszerezni az elvesztett vagyont.

Géczy Zsolt

Most azzal kereste meg a vezetőség a tagságot, adjanak felhatalmazást Vetró László ügyvédnek.

A 7 millió forintos tőke és a járulékok megtérítését a magyar államtól várják, az igényt a pénzügyminiszter jelentik be, tudtuk meg Horvát Józseftől, aki a bajai károsultakat képviselő vezetőség tagja. Ugyanis az országos érdekképviselet szerint a Baumag vezetői nem tüntethették volna el a kisbefektetők pénzét, ha az illetékes állami szervek időben eljárnak törvény adta lehetőségükkel a szélhámosok ellen. Ezért jelentős felelősséggel bírnak a károk tekintetében.

Szabados András egyesületi elnök úgy véli, tudomásuk volt a felügyeleti szerveknek a Baumagnál folyó ügyekről, mégsem tettek semmit.
- Az elmúlt öt év lezárt, több száz egyéni polgári per bírósági ítéletei arról győztek meg, hogy nem remélhetjük a mai napig a szövetkezettől pénzünk visszafizetését. Mivel kárunk visszavezethető az illetékesek mulasztására, igényünket a magyar állammal szemben terjesztjük elő. - áll az elnöki tájékoztatóban.

A törvény szerint öt év múltával elévül az ügy, így az ügyfelek senkitől sem remélhetnek kárpótlást, ha legkésőbb ma nem lépnek.

Az elévülés megszakítása érdekében felszólítja az egyesület jogi képviselője a pénzügyminisztert a polgári jogi követelés teljesítésére. Ennek nélkülözhetetlen kelléke az ügyvédi meghatalmazás, melynek formanyomtatványát levélben valamennyi károsult megkapott Baja környékén is.

Három befektetési szövetkezet (Pilis-Invest, Baumag, Duna Profit) képviseletében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke részére is megküldték elévülést megszakító beadványukat az ügyvédek.

A Baumagnál 930 fő mintegy 4 milliárd, míg a Duna Profitnál 671 fő közel 2,5 milliárd forintja (plusz járulékok) a tét.

A jogászok szerint valójában mindhárom cég pénzbetéteket gyűjtött, melyekre a hazai banki átlagrátát meghaladó kamatot ígért. További károsultak is jelezték már igényüket, ezeket pótlólag nyújtják be. Perelni fogják a PSZÁF-et, mert nem lépett fel a szövetkezetek ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!