Friss hírek

2005.12.26. 19:53

Veszélyben a nyugdíjunk?

2012 után komoly problémák lehetnek az állami nyugdíjrendszerrel, derül ki egy most megjelent tanulmányból. Az elemzők szerint akkortól népes generációk érik majd el a nyugdíjkorhatárt, a pénztárba fizetők aránya viszont csökken, így a nyugdíjkassza kiürülhet.

BAMA

Jelenlegi formájában, korrekciós intézkedések nélkül nem tartható fenn a nyugdíjrendszer, állapította meg a tanulmány két közgazdász szerzője. A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósága című műben az elemzők azt állítják, hogy a finanszírozási probléma oka elsősorban a nyugdíjalap csökkenése lesz. Az alapba befizető népesség a jövőben ugyanis folyamatosan kisebb lesz, a várható élettartam növekedése miatt viszont egyre többen egyre hosszabb ideig veszik majd igénybe a nyugdíjukat.

A tanulmányt ismertető Népszava online internetes lapnak Augusztinovics Mária, a neves közgazdász szakértő úgy nyilatkozott: a vizsgálat készítőinek igazuk van, a jelenlegi nyugdíjrendszer ugyanis teljes foglalkoztatottságra lett kitalálva. De hozzátette azt is, nem csupán a demográfiai hullám okoz majd problémát, hanem sokkal inkább az, hogy a fiataloknak nem lesz munkájuk. Kijelentette azonban, hogy szerinte a nyugdíjrendszer magától biztosan nem omlik össze.

Vannak, akik a nyugdíjkorhatár emelésében látnák a megoldást, hiszen minél tovább dolgozik valaki, annál többet fizet be a nyugdíjkasszába. Csizmár Gábor munkaügyi miniszter azonban leszögezte, a magyar lakosság várható élettartama és egészségi állapota mellett nem reális lehetőség a nyugdíjkorhatár emelése. A miniszter inkább a rugalmas, egyénenként választható nyugdíjazást tartja megfelelő megoldásnak. Vágner Mária, a szociális minisztérium kommunikációs vezetője megerősítette a Népszava online-nak: a kormány most nem tervezi a nyugdíjkorhatár emelését.

Ezek is érdekelhetik