Friss hírek

2005.11.23. 13:56

Vajdaságban nem lehet szó ugyanolyan megoldásról, mint Koszovóban

Borisz Tadics szerbiai elnök kedden kijelentette, elvárja, hogy a legmagasabb rangú állami szervek a következő napokban véleményt mondjanak Koszovó státusának megoldására vonatkozó platformjáról.

BAMA

Palánkán az újságíróknak úgy nyilatkozott, a szerbiai parlament hétfőn elfogadott rezolúciójától eltérően az ő javaslata, miszerint Koszovóban két entitást kell létrehozni, az egyedüli konkrét terv pillanatnyilag Szerbiában. A parlament rezolúcióját a szép kívánságok listájának nevezte, írja szerdai számában az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap. Értékelése szerint most nem kell elkapkodni a szerbiai tárgyalócsoport megalakítását, mert a közvetlen tárgyalások csak januárban kezdődnek, és addig létre kell hozni a Koszovóval kapcsolatos állami tervet.

A magyar pártok területi autonómia létrehozására vonatkozó követeléséről szólva úgy értékelte, Vajdaságban nem lehet szó ugyanolyan megoldásról, mint Koszovóban. Hozzáfűzte, az új szerbiai alkotmánnyal meg kell védeni Vajdaság autonómiáját, éppen úgy, mint a nemzeti kisebbségeket az európai mércék alapján. Tadics november 15-én tett moszkvai látogatása alkalmával javasolta a két entitás kialakítását Koszovóban, Szerbia kereteiben. A Demokrata Párt képviselői hétfőn kijelentették, Szerbia elnöke tárgyalópozícióinak kiindulópontja ez. A két entitásnak, a szerbnek és az albánnak közös és különálló intézményei lennének, és lehetővé tennék mindkét közösségnek, hogy az európai mércékkel összhangban alakítsák ki életüket. A szerb entitásnak intézményes kapcsolata lenne Belgráddal az oktatásügy, az egészségügy és részben a biztonság terén, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik