Friss hírek

2005.11.17. 15:55

Teszáry Zoltán a leggazdagabb romániai magyar

BAMA

Taxisból lett milliárdos is szerepel a 300 legvastagabb romániai polgár listájáról gyűjtött névsorban. A magyar üzletemberek esetében is bebizonyosodott, amit a Capital tavalyi toplistájának összeállítói az előszóban megállapítottak: legkevesebb öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy többé-kevésbé stabil rangsor jöhessen létre, ugyanis a nemzetközi konjunktúra azt bizonyítja, hogy a vagyont megtartani ugyanolyan nehéz, mint megszerezni, írja a Transindex.

Az idei 300-as lista meglepetés-embere Sorin Ovidiu Vantu, aki a FNI-botrány hatására 3 évvel ezelőtt úgy döntött, bezárja összes romániai vállalkozását. 2005-ben sajtóhírek szerint Vantu a Petromservice 50%-os tulajdonosa lett, így vagyona mintegy 750 millió dollár. A leggazdagabb romániai magyar polgárok között 2003-ban második helyen szerepelt a marosvásárhelyi Prosszer-házaspár, a Paneuro Trading tulajdonosa. Az autókkal, gépkocsialkatrészekkel és motorkerékpárokkal kereskedő Prosszer Zoltán és Gabriella hiányzik a listáról - csak egy utalásból derül ki, hogy cégük kényszerátszervezés alatt áll. Vagyonukat 55-60 millió dollárra becsülte a gazdasági hetilap.

Tavaly tíz, idén tizenöt romániai magyar vállalkozó került be a 250 oldalas összesítésbe. A növekedés gazdasági értelemben is jelentős, az adatokból ugyanis az derül ki, van olyan üzletember, aki megduplázta az érdekeltségébe tartozó cégek értékét. A 15 vállalkozó összesített vagyona mintegy 500-528 millió dollár. Teszáry Zoltán magabiztosan őrzi "a leggazdagabb romániai magyar" címet, a 300-as toplistán ő a 17. személy. A 2003-as összegzés szerint 60-70 millió dollárja volt, a tavalyi adatok szerint 80 millióra rúgott a vagyona.

Az idei összegzés szerint 180-190 millió dolláros cégcsoport fölött diszponál, melyből a legfontosabb az RCS-RDS távközlési és kábeltévé-szolgáltató. A több mint 900 ezer előfizetővel rendelkező vállalat az idén az alternatív telefónia fejlesztésére, a lakossági ügyfélkör bővítésére koncentrál, forgalma várhatóan 170 millió dollár körül alakul. Teszáry szinte soha nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, üzleteit a háttérből irányítja. Annyit tudni róla, hogy 1989 előtt dzsúdó Európa-bajnok volt, 20 évesen egy nagyváradi fagylaltozóval vágott bele az üzleti életbe. Az RCS-RDS elődjét 1992-ben alapította, akkor a cég kizárólag kábeltévé-szolgáltatásban utazott, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik