világranglista

2018.02.07. 13:28

Iszonyatosan sokat vesztegeltek dugóban tavaly az autósok

Hatodik egymást követő éve lett Los Angeles a világ legtöbb forgalmi torlódással sújtott városa 2017-ben: az Egyesült Államok nyugati részén fekvő városban az autósok fejenként átlagosan 102 órát töltöttek tavaly csúcsforgalmi dugókban.

Forrás: mti

Az Inrix közlekedési elemző társaság frissen közzétett Global Traffic Scorecard elnevezésű szokásos évi jelentése szerint a lista második helyén álló Moszkvában és a bronzérmes New Yorkban is átlagosan 91 órát vesztegeltek dugókban az autósok – közölte az MTI.

A tanulmány szerint az elpazarolt üzemanyagot és időt nézve a Los Angeles-i csúcsforgalmi dugókban eltöltött 102 óra fejenként 2828 dollárjába (709 ezer forint) került az autósoknak, és a közvetlen, valamint közvetett költségeket nézve 19,2 milliárd dollárjába a városnak.

Az öt kontinens 38 országának 1360 városát rangsoroló lista negyedik helyén végzett brazíliai Sao Paulóban 86, San Franciscóban 79, a kolumbiai Bogotában 75, Londonban 74, az oroszországi Magnyitogorszkban 73, a szintén oroszországi Jurgában 71, Atlantában pedig 70 órát töltöttek tavaly az emberek dugókban. Budapest 335. a világranglistán, a magyar fővárosban tavaly 24 órát ültek forgalmi torlódásban az autósok.

A mutatók szerint 2017-ben is az Egyesült Államok volt a legtöbb dugóval sújtott fejlett ország a világon. Az amerikaiak átlagosan 41 órát veszítettek tavaly az idejükből a csúcsforgalmi dugók miatt, ami átlagosan 1445 dollárjába került egy amerikai autósnak.

„A forgalmi torlódások több száz milliárd dolláros költséget rónak az Egyesült Államokra, ami veszélyezteti a jövőbeli gazdasági növekedést és a csökkenti az életszínvonalat”

- húzta alá közleményében Graham Cookson, az Inrix vezető közgazdásza.

Mint fogalmazott:

„amennyiben el akarjuk kerülni, hogy a forgalmi torlódások tovább csapolják a gazdaságunkat, akkor muszáj áldoznunk az intelligens közlekedési rendszerekre, hogy kezelni tudjuk a mobilitási kihívásokat”.

Borítókép: Illusztráció / Budapest

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!