Kütyüvilág

2019.05.05. 08:50

Mit csinál a kamasz, ha Snapchatel?

A tizenévesek nem hogy e-mailt, de ma már Messengert sem nagyon használnak: Viberen vagy Snapchaten keresztül tartják egymással a kapcsolatot.

Modern negyvenes legyen a talpán, aki bár tudja, hogy mi a különbség a levél, az email és a chat között, és azt hiszi magabiztosan használja is ezeket, lépést tud tartani a tinikkel az újabb trendekben – veti fel a gondolatot a csalad.hu cikke.

A cikk szerint érdemes nyomon követni, milyen alkalmazások használatával, milyen felületeken kommunikálnak a gyerekek – nem utolsó sorban azért, hogy a saját gyerekeinkkel is fel tudjuk venni a fonalat. A Snapchatről sokan hallottak már, de a középkorúak közül viszonylag levesen használják. A gyermekeik viszont igen.

Mi a Snapchat?

A Snapchat arra jó, hogy képeket, videókat, üzeneteket osszunk meg másokkal. A cikk írója azért hozzáteszi, hogy önmagában erre nem nagyon lehetett volna 20 milliárd dollár értékű vállalkozást építeni, hiszen ugyanezt tudja a legtöbb chatalkalmazás is...

A Snapchaten nem hagyunk digitális lábnyomot magunk után

A nagy újítás az alkalmazásban az, hogy elméletileg a Snapchaten nem hagyunk digitális lábnyomot magunk után, hiszen minden üzenet a megnyitását követő 10 másodperc múlva törlődik. Kivéve az úgynevezett „történetek”, vagy videorészletek, melyek 24 óráig maradnak fent – ismerteti a cikk.

Tényleg eltűnnek az üzenetek?

Nem egészen. A szolgáltatás beindulása óta sok szakember próbált ennek utánajárni, és általában arra a következtetésre jutottak, hogy bizony a törölt üzeneteket vissza lehet hozni. Emellett természetesen képernyőmentést is lehet csinálni, és akkor máris megmaradt a finoman szólva sem az örökkévalóságnak szánt üzenet (más kérdés, hogy ilyen esetben elvileg a Snapchat üzenetet küld nekünk).

Az ördög itt is a részletekben rejlik

Az cikk arra is kitér, hogy az apróbetűs részletekre is oda kell figyelni: a felhasználási szabályzatban ott áll, hogy a cég megőrzi az utolsó 200 üzenetünket, amit elvileg csak a hatóságokkal osztanak meg, ha arra hivatalos megkeresés érkezik.

Fotó: Shutterstock

Mit művelnek a Snapchaten a srácok?

Túl azon, hogy videókat, képeket küldözgetnek egymásnak, számtalan jópofa funkció van rajta, amellyel például mindenféle szűrőket lehet használni, vagy átalakíthatják az arcukat, nagy szemeket varázsolhatnak maguknak, megnézhetik, hogyan néznek majd ki öregen, stb.

Hogyan ellenőrizhetem, mi történik?

Egyrészt a My Friends beállítás lehetővé teszi, hogy a felhasználó csak az alkalmazáson belüli ismerősétől kapjon üzenetet. Ezt nem árt, ha minden gyermeknél bekapcsoljuk (ha már itt tartunk, elvileg a Snapchatet 18 év alatt csak szülői beleegyezéssel használhatják a 13 évesnél idősebbek). Ezzel kiszűr(het)jük a spameket, és a nem nekik való tartalmakat – sorolja a praktikus tudnivalókat a cikk.

Ne küldjenek olyan képet, amit esetleg később megbánhatnak

Nyilván fontos az erős jelszó, és azt is el kell nekik ne küldjenek olyan képet, amit esetleg később megbánhatnak, ne legyenek agresszívek másokkal, ne trollkodjanak, viszont szóljanak, ha őket ilyesmivel zaklatják.

A Snapchatnek van egy gyermekváltozata, a Snapkidz, amely az összes olyan képmódosító funkcióval rendelkezik, mint a „felnőtt” variáció, csak éppen internetkapcsolat nincs hozzá, azaz a képeket sem elküldeni, sem fogadni nem lehet, csak lementeni.

Ha nagyon aggódunk, akkor telepíthetünk egy olyan szoftvert, aminek segítségével figyelemmel követhetjük a gyermek online aktivitását. Ennek azért a kétségtelen előnyei mellett megvannak a hátrányai, mást ne mondjunk, érdemes előtte alaposan átbeszélni a gyermekkel. Ez alapvetően bizalmi kérdés, amivel szerintünk nem szabad játszani – hívja fel a figyelmet az írás.

Borítókép: illusztráció

Címkék#Snapchat
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!