lehetőség

2019.02.11. 13:43

Idén is keresik az Energiaköveteket

A diákok is segíthetnek tudatosabbá tenni az energiafelhasználást.

Forrás: Shutterstock

Az energiatudatos életmód egyre hangsúlyosabb a fiatalok körében, azonban kevés a gyakorlati ismeretekre fókuszáló oktatási segédanyag. A tapasztalatok szerint az általános és középiskolás korosztály a legfogékonyabb a szemléletformálásra. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ezért „Energiakövetek 2019” címmel immár harmadszor hirdetett pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára. A gyakorlatban is hasznosítható tudás átadásához a MEKH szerint ugyanis elengedhetetlen az ismeretek élvezetes, élményszerű közvetítése, illetve az oktatáshoz szükséges szakemberek utánpótlása és folyamatos továbbképzése.

„Az Energiakövetek program célja kettős. Egyrészt szeretnénk lehetőséget adni azoknak a fiatal, tehetséges tanárszemélyiségeknek, akik élvezetes formában, rendhagyó eszközökkel képesek előadást tartani a diákoknak az energiatudatosságról és az energiatakarékosságról. Másik célunk, hogy bővítsük a fiatalok energiatermeléssel, tudatos energiafogyasztással és energia­takarékossággal kapcsolatos ismereteit” – fogalmazott Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.

Szuperhősök az oktatásban

A pályázatra jelentkező diákok feladata újszerűen és élvezetesen mesélni a fiataloknak az energiáról és az energiatudatosságról.

Pályázni egy rövid bemutatkozó videóval, valamint egy 45 perces, általános iskola felső tagozatos vagy középiskolás korosztályra szabott tanóra vázlatával lehet, mely az energiatakarékosság, a tudatos energiafelhasználás témáját járja körül. A zsűri által első körben legjobbnak ítélt pályamunkák készítői a MEKH székházában megrendezett Demo Day során személyes bemutatkozó előadásra is lehetőséget kapnak. A meghívottak egy maximum 12 perces előadás keretében, közönség előtt bizonyíthatják, miért lennének ők 2019 legjobb Energiakövetei.

Hol lehet jelentkezni?

A pályázatokat elektronikus formában a www.energiakovetek.hu oldalon keresztül lehet benyújtani 2019. március 31-ig. A honlapon elérhető a részletes pályázati kiírás és az óravázlatminta is.

A program 2017-es indulása óta a MEKH hét Energiakövete országszerte 31 iskolában, mintegy 1200 általános és középiskolás számára tartott rendhagyó tanórát, és hívta fel a fiatalok figyelmét az energiatudatos, energiatakarékos szemlélet fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!