fontos felfedezés

2018.08.09. 18:16

„Biológiai drónokkal” támadják a szervezetet a rákos sejtek

Kutatóknak sikerült rájönniük, hogyan nyomják el a betegek immunrendszerét a rákos daganatok sejtjei.

A „biológiai drónok” a vérben cirkuláló úgynevezett exoszómák (kicsiny részecskék), amelyek fel vannak fegyverkezve egy bizonyos fehérjével (a PD-L1-gyel) és kifárasztják az immunválaszért felelős T-sejteket, mielőtt azoknak lehetősége lenne arra, hogy elérjék a daganatot és megkezdjék harcukat.

Az exoszómákat mások között a tumorsejtek termelik, és a sejtközi kommunikációban játszanak szerepet, képesek többek között az örökítőanyagok és proteinsejtek szállítására a sejtek között, sőt érintkezéskor akár át is programozhatják a fogadó sejteket.

A Pennsylvaniai, a Texasi és a Vuhani Egyetem kutatói a Nature folyóiratban publikált tanulmányukban az áttétes melanomára összpontosítottak elsősorban, de azt találták, hogy a mell- és a tüdődaganat is bocsát ki PD-L1-fehérjét szállító exoszómát.

A kutatás eredménye azért lényeges, mert

 • paradigmaváltást hoz annak megértésében, hogy a daganatos sejtek hogyan nyomják el az immunrendszert,
 • új utat tár fel annak megállapítására, hogy mely rákos betegek képesek reagálni a PD1-ellenes terápiára, amely feléleszti az immunrendszer képességét a daganat elleni harcra,
 • új terápiák hatékonyságának keresését is lehetővé teszi.
 • A PD1-elleni terápia megakadályozza a kölcsönhatást a T-sejteken lévő PD-1 fehérje és a tumorsejteken lévő megfelelője, a PD-L1 molekula között, új erőt adva a T-sejteknek, lehetővé téve, hogy kifejtsék tumorgyilkos hatásukat.

  „Az immunterápia életmentő sok áttétes melanomában szenvedő beteg számára, de a betegek mintegy 70 százaléka nem reagál a kezelésre. Ezek költséges terápiák, és mérgező mellékhatásuk van, ezért nagy segítség, ha tudjuk, melyik beteg fog reagálni rá” – mondta Guo Wei, a Pennsylvaniai Egyetem professzora. Egy ilyen biomarker azonosítása a vérben segíthet ennek korai megállapításában, és később annak figyelését is segíti, hogyan hat a kezelés – tette hozzá.

  Borítókép: Shutterstock / CI Photos

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!