Páncélos "hadosztály"

2018.05.19. 15:00

Nigritának és Jumbónak már több mint száz teknősbébije született

A zürichi állatkert az egyetlen olyan európai állatkert, ahol sikerrel szaporítják a "sebezhető" természetvédelmi besorolású fajt, a galápagosi óriásteknőst, mely akár 150 évig is elél.

A Nigrita nevű nőstény és a Jumbo nevű hím első közös utódja 29 éve, 1989 májusában jött világra, a 100. és a 101. kisteknős pedig február vége és április vége között bújt ki a tojásból – jelentette be szerdán közleményben a Zoo Zürich.

A szokatlanul nagy szaporulatot annak tulajdonítják a szakemberek, hogy a pár között teljes az összhang, noha amúgy nagy különbségek vannak köztük: az anya, Nigrita például 82 éves és 92 kilós, míg az apa csak 61 éves, viszont 220 kilót nyom.

A több mint 150 évig élő óriásteknősök világában ilyen korú szülők még igencsak termékenynek számítanak, ezért Zürichben további szaporulatot várnak az elkövetkező évekre, évtizedekre.

A svájci állatkertben világra jött galápagosi óriásteknősek megtalálhatók szerte Európa állatkertjeiben. Zürichben a szülőpáron és egy befogadott felnőtt óriásteknősön kívül 19 olyan bébiteknős él, amely az elmúlt öt évben született Nigritától és Jumbótól.

A tojásokat inkubátorban keltetik ki, hőmérséklettől függően 110-160 nap alatt. Magasabb hőmérsékleten, vagyis rövidebb keltetési idő alatt nagyobb a nőstények aránya.

Nigrita 1946-ban, 10 évesre becsült életkorban került Zürichbe, Jumbo 1962-ben, amikor életkorát öt évre taksálták. Eddigi legtermékenyebb évük 1995 volt, amikor 19 kisteknős bújt ki a tojásból.

Harriet, egy történelmi múltú nőstény óriásteknős, amely még Charles Darwinnal is találkozhatott a Galápagos-szigeteken, 176 évesen pusztult 2006-ban.

Forrás: MTI

Borítókép: illusztráció. Forrás: Pixabay.com

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!