hagyomány

2018.02.02. 18:26

Megint jósolt az amerikai mormota

Az állatka csekély szakértelme szerint marad a tél az Egyesült Államokban.

Punxsutawney, 2018. február 2. Punxsutawney Philt, a pennsylvaniai kisváros idõjós mormotáját az egyik gondozója, John Griffiths emeli a magasba Punxsutawneyban 2018. február 2-án. Az 1887 óta tartó hagyomány szerint, ha Phil február 2-án meglátja árnyékát, az azt jelenti, hogy még hat hétig tart a tél a térségben. Most sütött a nap, Phil meglátta az árnyékát, ezért nem reménykedhetnek korai tavaszban a környékbeliek. (MTI/EPA/David Maxwell)

Az időjárásjós mormota, Phil Punxsutawney meglátta árnyékát pénteken a Pennsylvania állambeli Punxsutawney-ben, ami azt jelenti, hogy még hat hétig marad a tél az Egyesült Államokban.

A mormota gondozói a hírt helyi idő szerint péntek napfelkeltekor jelentették be a Pittsburghtől 105 kilométerre északkeletre fekvő ötezer lakót számláló városkában.

Péntek hajnalban több ezer ember gyűlt össze a hagyományos rituáléra és látta, ahogy a fagyos időben kicsalogatják őt vackából a város Gobbler's Knob nevű dombján.

A legenda szerint ha a mormota február 2-án meglátja árnyékát és visszabújik alvóhelyére, még hat hétig téli idő fog uralkodni. Ha nem, akkor korai tavaszban reménykedhetnek az amerikaiak.

Bár a mormota nem igazán teljesít jól időjósként – az amerikai meteorológiai szolgálat szerint

„nincs jós szakértelme”

- a városka minden évben február 2-án megrendezi a rituálét.

Borítókép: MTI/EPA/David Maxwell

Címkék#mormota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!