garatminta

2020.12.12. 12:04

Korábban megjelent a koronavírus Európában, mint eddig hitték

Egy vizsgálat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) bizonyítékát találta egy Milánó környékéről származó négyéves kisfiú 2019. december elejéről származó mintájában, amely három hónappal korábbi annál, hogy az első koronavírusos esetet azonosították volna Olaszországban.

Forrás: Shutterstock

Kanadai és olasz tudósok 2019 szeptembere és 2020 februárja között 39 pacienstől vett garatmintát elemeztek. Egy négyéves kisfiú mintája pozitívnak mutatkozott. A fiú korábban nem utazott sehova az információk szerint – áll az amerikai járványügyi központ (CDC) által közölt tanulmányban.

A fiú köhögött és náthás volt 2019. november 12-én. Mintát december 5-én, két héttel a tünetek jelentkezése után vettek tőle, hogy megállapítsák, kanyarója van-e.

Ezen információk és más bizonyítékok alapján 2019 késő őszére helyezhető át a SARS-CoV-2 európai terjedésének kezdete – írják a kutatók.

A felfedezés epidemiológiai szempontból nagyon fontos, mivel bővíti a szakértők tudását a fertőzés útjáról és időbeli terjedéséről.

Hosszútávon a SARS-CoV-2 észrevétlen terjedése Észak-Olaszországban ha csak részben is, de magyarázatot adhat a koronavírus gyors terjedésére és pusztító hatására Lombardiában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!