Egy friss kutatás szerint

2022.06.18. 11:20

Több mint két évvel rövidíti le az emberek életét a légszennyezettség

Több mint két évvel rövidíti le az emberek életét szerte a világon a légszennyezettség jelenlegi szintje, amelynek hatása a dohányzáséhoz mérhető - derült ki egy friss kutatásból.

A Föld lakosságának több mint 97 százaléka olyan helyen él, ahol a levegő szennyezettsége meghaladja a biztonságosnak ítélt határértékeket - közli legfrissebb Levegőminőségi Indexében a Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézete (EPIC), amely műholdakkal figyeli a levegő szállópor-szennyezettségét, a szálló por 2,5 mikronnál kisebb - a tüdőre és az egész szervezetre nézve veszélyes - részecskéinek (pm2,5) sűrűségét.   

A kutatás szerint globálisan 2,2 évvel hosszabbodna meg az emberek élete, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően világszerte 5 mikrogramm alá lehetne csökkenteni a levegő köbméterenkénti pm2,5-tartalmát.

A légszennyezettség továbbra is elhanyagolt közegészségügyi problémának számít, nem szánnak elég pénzt az ellene való küzdelemre - hívják fel a figyelmet a kutatás szerzői.   

A mérési eredmények szerint Dél-Ázsia lakói átlagosan öt évet veszítenek el életükből a szmog miatt, a globális légszennyezettség 2013 óta észlelt növekedése 44 százalékban Indiában következett be. Indián belül Uttar Prades és Bihar államban, ahol 300 millió ember él, nyolc évvel kurtítja meg az emberek életét a légszennyezettség, Újdelhiben pedig csaknem 10 évvel.   

A WHO-normák betartása esetén a kínaiak 2,6 évvel élhetnének tovább, bár Kínában mintegy két évvel nőtt a várható élettartam azóta, hogy 2013-ban "hadat üzentek" a légszennyezettségnek és azóta körülbelül 40 százalékkal csökkentették a levegő finomportartalmát.

Az EPIC számításai egy korábbi kutatáson alapulnak, amely azt mutatta ki, hogy a határérték felett köbméterenként minden 10 mikrogramm pm2,5 csaknem egy évvel rövidíti meg az emberek életét. Egy nemrég közzétett jelentés szerint 2021-ben a világ egyetlen országának sem sikerült teljesítenie az Egészségügyi Világszervezet ajánlását.

Borítókép: illusztráció/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!