Értékes leletek

2022.01.14. 10:51

Újabb maradványok kerültek elő III. Amenhotep fáraó halotti templomából

Az Évmilliók Templomának nevezett halotti templom volt a legnagyobb a Nílus nyugati partján, ám egy erős földrengésben még az ókorban romba dőlt.

Az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium tájékoztatása szerint 2 hatalmas ősi királyszobor maradványait tárták fel Luxorban. Az újabb leleteket egy egyiptomi-német régészeti misszió fedezte fel III. Amenhotep fáraó halotti templomának restaurálása közben a Nílus nyugati partján.

Az újabb mészkőszobrok szfinx alakjában, mongúzfejjel, királyi szakállal és széles gallérral ábrázolják III. Amenhotep fáraót, akinek nevét melltájékon rávésték a kövekre. A szfinxek az előzetes becslések szerint 8 méter hosszúak lehettek.

Megtalálták Szahmet, a harc, egyben a gyógyítás oroszlánfejű istennőjének három fekete granodioritból, a gránit és a diorit közötti átmenetet képező kőzetből készült szobrát is.

Az újonnan feltárt templomfalakon és oszloptalapzatokon ünnepségeket és rituálékat ábrázoló jeleneteket találtak. A szobordarabokat összeillesztik a korábban találtakkal, és a restaurálás befejeztével kiállítják majd a halotti templomban. A templom helyreállításán 1998 óta dolgoznak a kairói Német Régészeti Intézet szakemberei és egyiptomi régészek.

Az Évmilliók Templomának nevezett halotti templom volt a legnagyobb a Nílus nyugati partján, ám egy erős földrengésben még az ókorban romba dőlt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!